kábeleket loptak

2019.10.11. 16:40

42 nógrádi település maradt tévé és internet nélkül négy hajléktalan miatt

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közérdekű üzem működésének megzavarása miatt emelt vádat négy férfival szemben, akik Salgótarjánban informatikai kábeleket loptak, ezzel 42 településen szüntették meg időszakosan a szolgáltatást.

Forrás: Shutterstock

A vád szerint mind a négy elkövető hajléktalan volt, magukat alkalmi munkákból tartották fenn. Az egyik salgótarjáni vádlott tudomással bírt arról, hogy a városban egy nyitott szerelőaknában különböző kábelek futnak, és egy közös italozás alkalmával kialakult beszélgetés során felvetette társainak, hogy azok eltulajdonításából pénzhez tudnának jutni.

2018. május 18-án a négy férfi ittas állapotban elment a szerelőaknához, amibe ketten lemásztak, 400 méter kábelt elvágtak és azokat társaiknak kiadogatták. A kábeleket az út mentén lepakolták, és folytatták az italozást, majd hárman távoztak az elkövetés helyéről, egyik társuk azonban a helyszínen elaludt, őt az üzemzavar észlelése miatt a szolgáltató odaérkező munkatársai találták meg.

A vádlottak által megrongált és ellopni kívánt vezetéket a szolgáltató informatikai rendszer működése érdekében telepítette, az a salgótarjáni és a pilinyi központi fejállomás között volt hivatott az összeköttetést biztosítani. A kábelek elvágása következtében 42 településen 2486 előfizető, köztük önkormányzatok, iskolák, óvodák és orvosi rendelők maradtak telefon-, internet- és kábeltévé-szolgáltatás nélkül.

A vádlottak miatt a kábelhálózatot két és fél kilométeres szakaszon ki kellett cserélni, ennek helyreállítási költsége közel 1 800 000 forint volt.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a vádlottakkal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, valamint a helyreállítási költség megtérítésére kötelezésüket indítványozta vádiratában.

Forrás: Balassagyarmati Járási Ügyészség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában