rendezvénysorozat

2019.09.30. 06:40

A Kutatók Éjszakáján virtuális szobában jártak a nógrádi gyerekek

A Kutatók Éjszakáján a nógrádi gyerekek kíváncsian ismerkedtek a robotokkal, de a virtuális szobában is bátran barangoltak…

Palchuber Kinga

Virtuálisnak tűnik, mégis valóságos: az érdeklődők bepillanthattak a jövő titkaiba Fotó: NMH

A tudományos kutatás és az új tudás előállítása Európa jövőbeli versenyképességének a záloga, így a fiatalok bevonása a kutatómunkába ennek egyik előfeltétele. Ezt az üzenetet hordozza magában a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat, amelyhez az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely (SKKK) is csatlakozott.

Székyné dr. Sztrémi Melinda, az SKKK igazgatója elmondta: képzésükhöz kapcsolódóan Meredek úti telephelyükön játékos programokkal népszerűsítették a műszaki tudományokat.

– Az érdekes műhelyfoglalkozások minden korosztály számára vonzóak voltak, sokan a családjukkal látogattak el a helyszínre. Eseményünkhöz az egyetem hallgatói is szép számban csatlakoztak – tette hozzá az igazgató.

Virtuálisnak tűnik, mégis valóságos: az érdeklődők bepillanthattak a jövő titkaiba Fotó: NMH

Szabó Krisztián és Mester Dávid, az SKKK mérnökinformatika szakos hallgatói szerint a Kutatók Éjszakája nagyszerű lehetőség arra, hogy a gyerekek kedvet kapjanak a kutatói tevékenységhez. A látogatók három állomáson pillanthattak be az informatika fejlődésébe, s egyúttal a jövő titkaiba. A legórobotok programozása és versenyeztetése mellett a gyerekek 3D-figurákat tervezhettek, miközben megismerkedtek az ebben rejlő lehetőségekkel. Végül a VR-szemüvegek segítségével az érdeklődők kiszakadhattak a valóságból, s egy virtuális szobában barangolhattak. A Kutatók Éjszakája a tükre annak, hogy a kutatók is csak emberek, munkájuk mégis különlegesebb az átlagnál...

Megkérdeztük: Érdeklődnek-e a tudományok iránt?

Győri Levente: – Érdekes volt felfedezni a tudományok világát. A legjobban a legórobotok programozását élveztem, és szívesen versenyeztettem őket a labirintusban. Még nem tudom, mi leszek, ha nagy leszek, de az informatika területét nagyon vonzónak találom. A suliban a robotika szakkörön már közelebbről is megismerkedtünk a vasemberekkel.

Gál Milán: – Én felnőttként biztosan számítógépekkel és informatikával szeretnék foglalkozni. A Kutatók Éjszakájára az egyik barátommal látogattam el. Leginkább a robotok keltették fel az érdeklődésemet, nagyon izgalmas őket életre kelteni! Ez a terület nem ismeretlen számomra, ugyanis már a robotikatáborban is találkoztam a jövő vívmányaival.

Gyurcsák András: – Először vettem részt Salgótarjánban a Kutatók Éjszakáján, de mindegyik állomás nagyon tetszett. Klassz volt, hogy különleges dolgokat ismerhettem meg testközelből! Mindenekelőtt a robotokra voltam nagyon kíváncsi, ám a 3D nyomtatók működésén is ámultam. Az efféle programok motiválóak lehetnek a jövőre nézve!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában