hét embere

2019.09.30. 19:50

Szent II. János Pál pápának tett ígéretet Nógrád megye friss díszpolgára

Lencsés Zsolt festőművész és freskófestő, az Arttéka Egyesület alapítója, jelenlegi elnöke, a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány alapító kuratóriumi tagja is átvehette idén a Nógrád megye díszpolgára címet.

Lászlók Judit

„Azon utolsó freskóművészek egyikének tartom magam, aki a reneszánszból meríthetett”

Forrás: NMH

Fotó: T.A.

– Hogyan került kapcsolatba a freskófestészettel?

– Farkas András tanítványa voltam Balassagyarmaton, azonban 1985-től külföldön folytattam a tanulmányaimat. Mindig is érdekelt a falfestészet, de soha nem gondoltam volna, hogy lehetőségem lesz ezzel foglalkozni. Amikor Párizsban éltem, az olasz megrendelőim ragaszkodtak hozzá, hogy én készítsem el az ékszerüzletük díszítését Róma belvárosában. Először nem akartam elvállalni, de végül mégis eleget tettem a kérésnek. E döntés végül megváltoztatta az életemet és immár 30 éve ezzel foglalkozom.

„Azon utolsó freskóművészek egyikének tartom magam, aki a reneszánszból meríthetett”
Fotó: T.A. / NMH

– Mondhatni, igazi reneszánsz emberként tanítványokkal is foglalkozik.

– Én még azon utolsó freskóművészek egyikének tartom magam, aki a reneszánszból meríthetett, valamint nyolcévnyi, a vatikáni Santa Lucia rendben eltöltött munkásságom mellett élvezhettem az olasz arisztokrácia mecenatúráját. Ezért szent ügynek tekintem a szakmával való foglalkozást. Készítettünk egy programot, amelybe bekapcsoltuk Európa számos szakképzési rendszereit, valamint Magyarország különböző szakiskoláit. Ez végül mozgalommá nőtte ki magát, amihez csatlakozott Pécs, Székesfehérvár, Szombathely, Győr, Békéscsaba és Kecskemét is. Pécsett zajlik a megszerzett szakmára ráépülő műemlék-rekonstrukciós festőszakma oktatása. Évente egy osztály indul. A képzés időközben nemzetközivé vált. Az itt tanulókat meghívjuk szakrális térbe is dolgozni, ezzel is erősítve az identitástudatot. A civil szervezeteinken keresztül pedig próbálunk egy olyan oktatási rendszert kiépíteni, ami Nógrád megye előnyére válik. A terényi művésztelep működtetése és Szent-Györgyi Albert kultuszának ápolása nagyon fontos számomra. Tovább folytatjuk a Templomunk a mi iskolánk programot, amelyhez már számos Nógrád megyei intézmény is csatlakozott, köztük a balassagyarmati Reménysugár Otthon és a Szent Imre Keresztény Általános Iskola, illetve az őrhalmi, a pataki, valamint a borsosberényi iskola is.

– Látja-e valakiben a lehetőséget, hogy továbbviszi a stafétabotot?

– Bár rengeteg tanítványom volt, mégis indiszkrét leszek. Életem párja Dávid Zsuzsanna, aki a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola tanára. Részt vett a börtönkápolna projektjében, majd menet közben diplomát szerezett freskófestészetből, és tagja lett a magyar festőtestületnek. Mindketten elvégeztük a szobafestő- és mázolóképzést is, mert fontosnak tartjuk, hogy szakmailag hozzáértők legyünk. Az általunk kidolgozott antikmeszes festési eljárás és művészfesték termékcsalád piacra hozatalára, megismertetésére, elterjesztésére, mester- és felnőttkurzusok beindítására létrehoztunk egy gazdasági társaságot. Dávid Zsuzsanna mára olyan szintre jutott el szakmailag, hogy ha eljön az idő, szívesen adom tovább neki a stafétát.

– Terápiás célra is használja a freskót.

– A freskó az életem meghatározó része. A freskóterápia pedig arról szól, hogy segítsünk az elítélteknek abban, hogy újra beilleszkedhessenek a társadalomba. Az általam létrehozott freskóterápia bejárta Málta, Lyon, Leiden, Párizs, Madrid konferenciáit. Az a célunk, hogy segítsünk az embereknek, és bízom abban, hogy a többségnek előnyére vált a képzés.

– Melyik alkotás elkészítése jelentette a legnagyobb kihívást?

– A Szentháromság templom óriási kihívás volt számomra. A másik ilyen jellegű próbatétel a Vatikánban történt, a Santa Lucia arcának integrálása közben. Az arcképet csak a huszonkettedik alkalommal sikerült eltalálni.

– Van létjogosultsága napjainkban a freskófestészetnek?

– A művészi szabadság nagyon relatív fogalom egy freskófestőnek. Igyekszünk a kortárs művészetnek és a 21. század hangulatának, színvilágának vagy tónusának megfelelően alkotni. Fontosnak tartom, hogy olyan irányba vigyük el a freskófestészetet, amely igyekszik a művészeti mélységet a kortárs és a modern világ felé megjeleníteni. Az én feladatom az, hogy Nógrád megyében tegyem ezt meg.

– Mit jelent önnek a Nógrád Megye Díszpolgára cím?

– A tavalyi díszpolgár, Párkányi Raab Péter szobrászművész szavaival élve nekünk, Nógrád megyeieknek ez sokkal többet jelent, mint bármilyen más állami kitüntetés. Az embernek a lelke ide kötődik. Ez az elismerés még inkább arra ösztönöz, hogy többet tegyek Nógrád megyéért.

– Min dolgozik jelenleg, és mi várható a jövőben?

– Még mindig a szalézi templomon. Előreláthatólag még az ősz folyamán befejezzük a munkát. A téli időszakban pedig a pályázatok megírása, előkészítése lesz a legfontosabb feladat. Ebben a Váci Egyházmegye mindig a segítségünket kéri.

– Ha már egyház... Magának Szent II. János Pál pápának tett ígéretet.

– Nyolc évig dolgoztam a Vatikánban és nagyon jó kapcsolatom alakítottam ki a szentatyával. Egy 1998-as beszélgetésünk során megkérdezte, hogy hány templomnál tartok eddig. Én azt feleltem neki, hogy jelenleg ötnél. Ekkor megkért arra, hogy majd akkor jelentkezzem nála, ha már túl vagyok a huszadikon. Tavaly sikerült a kérését teljesítenem, így az ígéretemhez híven idén meglátogatom a sírját és beszámolok a küldetésemről.

Életút: díjazott alkotó, diplomata és díszpolgár

Balassagyarmaton született 1960. április 28-án. Művészeti tanulmányait Szófiában, Isztambulban, Nürnbergben és Párizsban végezte. Alkotásait olyan nagy városokban is megtekinthették már az érdeklődők, mint Róma, Milánó, Bologna, Pozsony, Prága, Budapest, Burgas, New York, München, vagy éppen Bécs. Résztvevője volt a kölni Farbe’99 Nemzetközi Festészeti kiállításnak Németországban, 1999-ben. Munkáját számos elismeréssel jutalmazták már: Henry Ford kulturális és örökségvédelmi különdíj, a Magyar Néphadsereg grafikai biennáléjának különdíja (1983), Santa Lucia-emlékplakett (2001), Horváth Endre-díj (2004), Madách-díj (2008), Scholtz Róbert-díj (2013), püspöki és pápai dicséret, Pro Diocesi-díj (2014), a belügyminisztériumi Pro Justitia-díj ezüst plakettje (2015), Esterházy János-díj (2018) – és végül a Nógrád megye díszpolgára cím (2019). Lencsés Zsolt a balassagyarmati testvérvárosi és testvértelepülési kapcsolatok diplomatája, a Nógrád Megyei Értéktár Bizottság tagja. A freskóterápia és -pedagógia megalkotója. Huszonöt európai alkotóév után hazatérve próbálja szakmai tapasztalatát kamatoztatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában