rajzás

2019.09.07. 11:00

Nógrádban is küszöbön a darázsinvázió

A nyár vége a darázsinvázió ideje. Ekkorra a fészkekben nagymértékben elszaporodnak a rovarok, amelyek ha kirepülnek, komoly veszélyt jelenthetnek az emberekre. A salgótarjáni tűzoltókat egy óvodába riasztották a minap a darazsak miatt.

Sz. F.

Munkában Jambrik Péter, egyházasdengelegi darázsirtó

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

Szeles Péter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője elmondta, hogy az ingatlan tetőszerkezetébe költöztek be a fullánkosok. A város hivatásos tűzoltói megszüntették a veszélyhelyzetet, ami ötven gyermek és a dolgozók testi épségére jelentett fenyegetést.

Jambrik Péter egyházas­dengelegi darázsirtó elmondta, hogy a rovarok kedvenc fészkelőhelyei közé tartoznak az épületeken lévő repedések, a gerendák, a gipszkartonok és a redőnytokok. A darazsak minden egyes rést megtalálnak, ahol megtelepedhetnek. Távoltartásukra gyakorlatilag nem létezik biztos módszer.

Munkában Jambrik Péter, egyházasdengelegi darázsirtó
Fotó: Sz.F. / NMH

– A darázskirálynő ősszel keres magának egy kellemes helyet, ahol áttelel. Tavasszal megkezdi a családalapítást. Eleinte ő neveli a petékből kikelő rovarokat, később maguk a darazsak gondozzák a kisebbeket. Augusztus végére, szeptember elejére már népes lesz a család, ezért a fullánkosok elhagyják fészküket. Ekkor látni őket tömegesen repülni – fejtette ki Jambrik Péter.

A darázsirtó – akit évente átlagosan 150-szer riasztanak – hozzátette: laikusként ne kísérletezzünk a fullánkosok kiirtásával! Veszélyes rovarokról van szó, a szúrásuk allergiás tüneteket válthat ki, ezért védőfelszerelés nélkül nem szabad őket megközelíteni. Ha valahová befészkelik magukat, hívjunk szakembert, vagy tárcsázzuk a katasztrófavédelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában