kutyabaj

2019.09.17. 13:45

Kutyafuttatókkal is támogatják Tarjánban a felelős állattartást

A megyei jogú város önkormányzatának közgyűlése 2016 márciusában alkotta meg a kutyafuttatók kijelöléséről szóló rendeletet, emellett a városvezetés közterületekre kihelyezett kutyaürülék-gyűjtő szemetesekkel támogatja a felelős állattartást.

A városvezetés az elmúlt években nagy gondot fordított a kutyás infrastruktúra fejlesztésére, ezért a korábban – a Beszterce-lakótelepen és az Arany János úton kialakított – két kutyafuttató mellett további elkerített futtatók kiépítését indítványozta.

– A salgótarjáni kutyafuttatók száma a jövőben bővülni fog: Zagyvapálfalván, a Gorkij-lakótelepen is megkezdődtek a kutyafuttató kiépítésével kapcsolatos munkálatok – mondta Sólyom Ágnes, a városháza kommunális refe­rense. Hozzátette: a futtatók mellett kihelyezett ürülékgyűjtő edényekkel is ösztönzik a felelős kutyatartást.

Simon József támogatja a futtatók kiépítését, hiszen itt az ebek tulajdonosai nyugodtan levehetik a pórázt a kutyáról Fotó: NMH

– Támogatom az elkerített futtatók kiépítését, hiszen itt az ebek tulajdonosai nyugodtan levehetik a pórázt a kutyáról. A négylábúak így szabadon mozoghatnak, de nem kell attól tartani, hogy kiszaladnak az úttestre vagy elszöknek. Itt is be kell azonban néhány illemszabályt tartani, hogy a futtatók ne tűnjenek elhanyagoltnak. A gazdáknak kötelességük lenne a kutya utáni piszkot az erre felszerelt gyűjtőedénybe rakni. Németországban például a kerítésre kihelyezett zacskók is rendelkezésre állnak, ha a gazdi elfelejtett volna ilyet magával vinni – mondta Simon Pál, az egyik salgótarjáni kutyaiskola vezetője.

Az állatvédelmi törvény értelmében a kutyatartó kötelezettsége az ürülék eltakarítása az állat után. Szabálysértésnek minősül ugyanis közterületeken, közforgalom céljára használt épületben, valamint közlekedési eszközökön az ürülék hátrahagyása. Jogszabály írja még elő, hogy kutyát közterületen csak pórázon, olyan személy vezethet, aki képes az eb féken tartására. Emellett az ebnek rendelkeznie kell érvényes oltási könyvvel és chippel is.

– Sok gazda azonban nem tartja be a jogszabályokat. Éppen ezért a kutyaiskolában már a kisgyermekeket és a

szülőket is arra neveljük, hogy ha elvégezte a kutya tennivalóját, a tulajdonos első dolga legyen, hogy a zacskóért nyúl. Tapasztalataim alapján a gazdik olyan dolgokkal sincsenek tisztában, hogy közterületen tilos póráz nélkül kutyát sétáltatni, pedig számos példa van rá, hogy megijed a kutyus, elszökik, kiszalad az úttestre. Amit szintén kevesen vesznek figyelembe, az a szájkosár használata, főleg támadós kutya esetén, hiszen ezekért a mulasztásokért a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki – mondta Simon Pál.

Veszélyt rejthetnek a játszóterek

Simon Pál, az egyik megyeszékhelyi kutyaiskola vezetője a játszóterek biztonságára is felhívta a figyelmet. Sokan ugyanis megfeledkeznek arról, hogy ide tilos a négylábút bevinni, noha a tiltást gyakran még figyelmeztető tábla is jelzi.

– A szülők bátran hordják a gyermeküket a játszótérre, azonban kevesen gondolnak arra, hogy a gyerek a szájába is veheti az előzőleg bepiszkolt homokot, ami akár férgeket is tartalmazhat, ezért veszélyt jelent az emberre – mondta a kutyaiskola vezetője. Ő személy szerint támogatná további gyűjtőkonténerek felszerelését, zacskók kihelyezését, valamint ezek használatára ösztönözné a lakosságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában