babona

2019.09.13. 13:50

Eljött a rettegett nap: péntek 13.

Péntek 13. van ma. Sokakat eltölt e napon a szerencsétlenséggel fenyegető babonás félelem.

Kakuk Klaudia

A legtöbbeknek a fekete macska és a boszorkányság jut eszébe erről a napról

Forrás: MW

A péntek 13-hoz fűződő babona kialakulásáról és pontos gyökeréről csak találgatások vannak. Bizonyos kultúrákban számos hiedelem köthető e naphoz, a legtöbbeknek a fekete macska és a boszorkányság jut eszébe róla.

A tizenhármas szám manapság több vallásban is a szerencsétlenséggel egyenlő. A bibliai történet szerint az utolsó vacsorán 13-an ültek asztalhoz, azonban ez valójában aligha így történt.

– Az evangélium nem ír pontos számokat, viszont az utolsó vacsorán jelen volt több személy, köztük a Szűzanya is – mondta Kapás Attila. A plébános szerint a tizenhármas szám egyik legismertebb egyházi jelentősége a fatimai jelenésekhez köthető. A történet szerint három gyermek, akik épp nyájat őriztek – a portugáliai kisváros mellett – egy hirtelen sugárzó fényre lett figyelmes, amit villámnak véltek. Elhatározták, hogy hazaindulnak, azonban ekkor egy második villám világította meg a helyet, ahol elmondásuk szerint egy hölgy tűnt fel, aki rózsafüzért tartott a kezében, majd azt az utasítást adta a pásztorgyerekeknek, hogy sokat imádkozzanak. Aztán meghívta őket, hogy öt egymást követő hónap 13. napján ugyanazon órában menjenek el a helyre. Az utolsó jelenés október 13-án történt ahol rengeteg ember volt jelen, amikor a megjelenő rózsafüzéres hölgy azt kérte az emberektől, állítsanak kápolnát a tiszteletére.

Portálunk utolért egy jósnőt, aki elmondása szerint egyáltalán nem tartja szerencsétlennek a péntek 13-át.

– Aki úgy akarja, annak szerencsétlen – fogalmazott Julianna Mária: – Ez a vonzás hatalma, ami úgy működik, hogy ha hisznek benne, be is következik. Ha azzal a gondolattal ébredünk fel, hogy biztosan rossz fog történni ezen a napon, akkor ne is várjunk jó dolgot. Pozitívan kell állni ehhez a naphoz is – mondta Julianna Mária.

Megkérdeztük: érte-e már szerencsétlenség péntek 13-án?

K. József (Salgótarján)

– Nem ért még ezen a napon semmiféle szerencsétlenség, de van egy kis félelemérzetem ezzel a nappal kapcsolatban. Repültünk már Angliába péntek 13-án és azelőtt is sokat gondolkoztam azon, hogy áttegyük egy másik napra a repülőjegyet. Szerencsére nem történt semmi, épségben túléltük az utazást.

Gulyás Gergő (Salgótarján)

– Velem személy szerint nem történt semmi, nem vagyok babonás és nem hiszek a napnak tulajdonított hiedelmekben. Nekem csak az erről készült horrorfilm jut eszembe, valamint régebbről vannak emlékfoszlányaim, hogy a családon belül – ha jól emlékszem, házasságkötés kapcsán – történt valami rossz a nappal kapcsolatban.

Miklós Éva (Salgótarján)

– Nem hiszek és nem is tulajdonítok jelentőséget semmilyen babonának. Személy szerint én nagyon szeretem a fekete macskákat, szerintem nem hoznak szerencsétlenséget az emberre. Meglátásom szerint önmagában már az szerencsétlenséget okoz, ha az ember túlságosan belebonyolódik a babonák bonyolult világába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában