vírus

2019.09.15. 06:50

Életmentő szúrás: Nógrádban a lányok 84,5 százalékát átoltották

A humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás kötelezően felajánlandó, választható védőoltásként került be 2014 őszén a magyar védőoltási rendszerbe. Az oltást a 12. életévüket betöltött, az általános iskola hetedik osztályát kezdő lányok térítésmentesen vehetik igénybe. A megyei átoltottság a 2018/2019-es tanévben 84,5 százalékos volt.

Palchuber Kinga

Forrás: NMH

A HPV okozta fertőzés az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés. Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos a Nool érdeklődésére elmondta: a kialakult méhnyakrákok esetében szinte minden esetben bizonyítható a rákkeltő HPV-törzsek jelenléte, amely a fiatal – 15–45 éves – nők között a második leggyakoribb daganatos megbetegedés.

– Magyarországon évente átlagosan 1500 új méhnyakrák esetet regisztrál az egészségügyi ellátórendszer, a daganatos megbetegedésben pedig évente mintegy 4-500 nő veszíti életét. Ez a rosszindulatú betegség 10-15 év alatt, lassan fejlődik ki és hosszú ideig tünetmentes. Panaszokat csak előrehaladott állapotban okoz, korai stádiumban felfedezve azonban kedvező eséllyel gyógyítható – tette hozzá a megyei tisztifőorvos.

Kiemelte: a HPV-fertőzések elleni védekezésben fontos az egészséges életmód, a megfelelő testi higiéné, a monogám párkapcsolat, az oltás igénybevétele, továbbá az ingyenesen elérhető szűrővizsgálatokon való részvétel. A nőgyó­gyászok 18 éves kortól, illetve a nemi élet megkezdésétől kezdve évente ajánlják a vizsgálatot, míg a népegészségügyi szűrés keretében 25 év felett háromévente áll rendelkezésre ingyenes szűrési lehetőség.

– A HPV elleni védőoltás kötelezően felajánlandó, választható védőoltásként került be 2014 őszén a magyar védőoltási rendszerbe. Az oltást a 12. életévüket betöltött, az általános iskola hetedik osztályát megkezdő lányok vehetik igénybe térítésmentesen, önkéntes alapon, iskolai kampányoltás keretében. A Nógrád Megyei Kormányhivatal az érintett gyermekek szüleit az iskola-egészségügyi szolgálatok védőnőivel együttműködve minden évben több csatornán keresztül tájékoztatja a lehetőségről, részletes információt szolgáltatva az oltásról. Az oltás beadatásához szülői beleegyező nyilatkozat szükséges. A HPV-fertőzés okozta szövődmények akkor előzhetőek meg leghatékonyabban, ha az oltást a fiatalkorú nők a nemi élet megkezdése előtt kapják meg – közölte a megyei tisztifőorvos.

Az alkalmazott oltóanyag kezdetben a legtöbb megbetegedést okozó HPV 16 és a HPV 18 típus ellen biztosított védelmet, azonban a 2018/19-es tanévtől már bevezették a kilenckomponensű – 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 típusok elleni – oltóanyagot. A vakcina élő biológiai, vagy vírusörökítő anyagot nem tartalmaz, ezért fertőzést nem okozhat. Utóbbi oltóanyag a méhnyakrák elleni védelmet tovább növeli, illetve védettséget ad az egyéb nemi szervi és a végbélnyílás környéki daganatok és rákmegelőző állapotokat okozó HPV-típusok, továbbá a nemi szemölcsöket okozó vírusok ellen is.

A HPV-nek több mint száz típusa ismert, ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot: közülük két típus, a 16-os és a 18-as felelős a rákos megbetegedések 70 százalékáért. Az oltás a felnőtt nők számára is elérhető és ajánlott, a patikákban megvásárolható vakcinát a háziorvosok ingyenesen beadják.

Életet menthet a vakcina. A fiatalokat több csatornán keresztül is tájékoztatják a lehetőségről
Fotó: NMH

Halálesetek a méhnyakrák miatt

A 2018/2019-es tanév oltási kampánya során Nógrád megyében több mint hetven intézményben történt védőoltás-beadás. A salgótarjáni népegészségügyi osztály illetékességi területén a HPV elleni térítésmentes védőoltást 43 oktatási intézmény 464 jogosult leány tanulója közül 381 kapta meg. A balassagyarmati népegészségügyi osztály illetékességi területén 34 kampányoltást végző iskola 389 oltásra jogosult leány tanulója közül 315 fő oltása történt meg. Itt heten már korábban részesültek benne. A 2013–2017. évi adatokat figyelembe véve a megye 15–64 éves női lakosságának méhnyakrák okozta halálozása 40 százalékkal haladja meg az országos átlagot, Salgótarján járásban pedig a halálozás 130 százalékkal mutat túl a hazain. A méhnyakrák korai felismeréssel nagy eséllyel gyógyítható, ezért a Nógrád Megyei Kormányhivatal kiemelt feladatának tekinti a megelőzés fontosságának a hangsúlyozását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában