almanach

2019.09.18. 11:20

Bemutatjuk Pusztaberkit, ahol teljesítik a helyiek kérését

A falu önkormányzata nemcsak pályázati forrásból, önerőből is szépíti Pusztaberkit. Mindemellett egy üzem is működik itt, ami munkát ad a helyieknek.

Lászlók Judit

Állatok takarmányához állítanak elő különféle adalékanyagokat a helyi üzemben

Fotó: Balazs Ladoczki

Pusztaberki a Támogatott Operatív Program önkormányzati épületének ener­getikai korszerűsítése című pályázatán közel 47 millió forint támogatást nyert el. Az összegből a polgármesteri hivatal külső hőszigetelése, valamint a fűtés korszerűsítése valósult meg.

Pusztaberki

Polgármester:

Brindza Sándor László

Alpolgármester:

Horváth György

Jegyző:

dr. Varga Tibor

Képviselő-testület:

Beluczki Károly, Együd István, Marsovszki Éva

Hivatal elérhetőségei:

2658 Pusztaberki,

Kossuth út 19.

E-mail: [email protected]. Tel.: 06-35/592-022

Civil szervezet, alapítvány:

Pusztaberki Polgárőr Egyesület, Pusztaberki Fejlesztéséért Közalapítvány

Lakosság: 151 fő

Az önkormányzat úgy döntött, hogy önerőből az épület belső részét is megszépítik. A helyiek nagy vágya volt a korszerű játszótér kialakítása, ugyanis egyre több gyermekes család költözött Pusztaberkibe.

Ezért az önkormányzat teljesítette a kérést és létrehozták a kívánt játszóteret. Korábban pedig a templomot is felújították önerőből. Az út felújítása azonban már nem ilyen egyszerű.

– Az elmúlt években a Pusztaberkit és Horpácsot összekötő utak felújítását csak 1800 méteren sikerült megoldani, azonban bízunk abban, hogy az illetékesek biztonságossá teszik majd a többi szakaszt is – mondta Brindza Sándor László polgármester.

A nyaralók érdekében folyamatosan fejlesztik a turistaházat. A szálláson nemrég kicserélték az ágyakat és fűtéskorszerűsítést végeztek.

A kistelepülésen 2003 óta működik a Pharmatéka Preventive Kft., amely takarmány-adalékanyagokat, illetve keverékeit állítják elő állatok takarmányozására. Az üzem így már évek óta munkát ad a helyieknek.

Állatok takarmányához állítanak elő különféle adalékanyagokat a helyi üzemben Fotók: L. B./NMH

A vezetőség bízik abban, hogy felfejlődik a forgalmuk és még több itt élő dolgozhat majd náluk. Ez okból kifolyólag jelentős fejlesztések valósultak meg, főként berendezések és gépek terén. Bár a községben nincs kereskedelmi egység, a falugondnoki szolgálat kiküszöböli ezt a problémát. Hetente tartanak bevásárlónapot, valamint az utazásokat is előre megszervezik, hogy mindenkinek tudjanak segíteni.

A falu története

A község neve 1379-ben egy határjárási jegyzőkönyvben fordul elő először, majd 1383-ban az Óbudai káptalan jegyzőkönyvében szerepel. Valószínűleg a törökök hatására az eredeti helyéről a főúttól távolabb eső, védettebb völgybe települt át a falu. Jelenlegi helyén 1851-ben Berki-Puszta néven említik a krónikások. Szent Mihály tiszteletére ajánlott kápolnáját a Bodonyi család építette az 1700-as években. Régi templomának csak a helyét ismerjük, a faluhely dűlőben volt, ahol helyét sokáig egy fakereszt őrizte. Pusztaberki lakosságának nagy része évszázadokra visszamenőleg földművelésből élt, de a helyi termelőszövetkezet megszűnésével szinte alig volt munkalehetőség a községben, ezért a fiatalok a közeli, nagyobb települések és a főváros ipari ágazataiban helyezkedtek el.

MEGKÉRDEZTÜK: Mire lenne a legnagyobb szüksége a településnek?

Dr. Treuer Ákos, a Pharma­téka Preventive Kft. üzemvezetője: – Pusztaberki fejlődéséhez sok új betelepülőre van szükség. Ezenkívül persze nagyon sok nyaralni vágyó érkezik a faluba, akik szintén hozzátesznek a község arculatához. Üzemvezetőként nagyon fontos számomra, hogy minél több helyinek vagy éppen környékbelinek biztosíthassunk munkát.

Pócs Miklós őstermelő: – Ami­óta a településen élünk, jelentős fejlődések mentek végbe, amely a község előnyére vált. Felújították az utakat, a községházát, és egy játszóteret is létrehoztak. Én és a családom teljesen elégedettek vagyunk a jelenlegi helyzettel. A legjobban azt szeretném, hogy minél többen megismerhessék Pusztaberkit és értékeit, akár egy nagy rendezvény által is.

Horváth György alpolgármester: – Mindig is szívügyemnek éreztem Pusztaberki sorsát. Nagyon szeretném, ha a későbbiekben virágzó településsé válna. Azt gondolom, hogy jó úton haladunk ennek megvalósítása felé. A községben fontos a hagyományőrzés, éppen ezért akarjuk létrehozni a helytörténeti múzeumot, ahol összegyűjthetjük a régmúlt emlékeit.

Brindza Sándor László, a település polgármestere

– Milyen fejlesztésekre lenne szüksége még a falunak?

– Bár én leköszönő polgármester vagyok, mégis bízom abban, hogy az utódom folytatja az általunk elkezdett munkát. A településen szükség lenne még néhány út felújítására, az orvosi rendelő energetikai korszerűsítésére, valamint az a cél, hogy korszerű orvosi eszközökkel szereljük azt fel. Az önkormányzat tulajdonában van egy helység, amelyet nagyon szeretnénk még játszóházzá átalakítani és vizesblokkal felszerelni. A turistaház folyamatos fejlesztése sem elhanyagolható. A cél továbbra is az, hogy élhető település legyen Pusztaberki, még intézmények nélkül is. Ezenfelül pedig a pályázati lehetőségek teljes kihasználása a legfontosabb.

– Minek köszönhető, hogy növekszik a lakosság száma?

– Szerencsére valóban egyre többen költöznek ide, köztük családok is. Talán ez betudható többek között a gyönyörű környezetnek, a biztonságnak és a községet körülvevő nyugalomnak is. Bár kidolgozott programunk nincs a letelepedők számára, ha valaki megkeres minket emiatt, akkor biztosan tudunk neki segíteni.

– Hogyan értékelné az elmúlt évek munkáját?

– Pusztaberki a kilencvenes években indult el a folyamatos fejlődés irányába. Természetesen mindig voltak könnyebb és nehezebb időszakok, de úgy gondolom, hogy összességében pozitív visszajelzéseket kaptam a helyiektől. Mindig igyekeztünk a helyiek érdekeit szem előtt tartani. Elmondhatom, hogy a munkát sikeresen elvégeztem és a falu teljes egészében megújult.

Pályázatból nyitnának helytörténeti múzeumot

Horváth György, a település alpolgármestere, a helyi képviselő-testület, továbbá néhány önkormányzati munkatárs az évek folyamán számos olyan eszközt és bútort gyűjtött be a helyi lakosoktól, amelyeket a régi paraszti gazdaságban voltak használatosak.

Jelenleg több mint kettőszáz népművészeti és mezőgazdasági eszköz van a gyűjteményben. A régmúlt emlékei pedig jelenleg a sportpályán található ingatlanban vannak elhelyezve.

Sok eszköz van a gyűjteményben

Ezek között megtalálható a kisbíró dobja, amely közel félszáz éves, egy több évtizedes obsitos levél, amely Nagy Jánosnak szólt, aki tizenegy évig szolgált a katonaként.

A későbbiekben azonban szeretnék, ha méltó hely adhatna otthont a Pusztaberki múltjából fennmaradt értékeknek. Az önkormányzat rendelkezik egy olyan ingatlannal, amely megfelelne az elképzeléseknek, azonban fel­újításra szorul.

Önerő hiányában pályázati forrásból kívánják majd rendbe tenni a helyszínt. Ezáltal pedig létrehozhatják a régóta vágyott Pusztaberki Helytörténeti Múzeumot.

Imádják a különleges ínyencséget, a berkibatyut

Pócs Miklós négy évvel ezelőtt, családjával együtt költözött Budapestről Pusztaberkire. Számukra ez fontos lépés volt az életmódváltás terén. Immár két éve őstermelőként készíti a sajtokat a községben, amelyek adalékanyag- és tartósítószer-mentes kézművestermékek. Pócs Miklós elmondása szerint nagyon szeret kísérletezni, ezért kreatív alkotásaiból gyakran egyedülálló finomságok készülnek.

Kézműves finomságok készülnek

Az egyik ilyen különleges ínyencséget a helyiek elnevezték berkibatyunak, amely az elmúlt időszakban a település egyik védjegyévé vált. Az őstermelő az önkormányzat jóvoltából használhatja a termékeihez Pusztaberki nevét és címerét egyaránt. Pócs Miklós számára ez igazán fontos elismerés. Tervei között szerepel, hogy a helyi rendezvényeken állandó résztvevő legyen, valamint egyre több helyre eljutva ismertesse meg az ínyencségeket és Pusztaberkit az emberekkel. Szerencsére egyre nagyobb igény van a kézművessajtokra, amelyeket az érdeklődők megvásárolhatnak a helyi termelőnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában