Hivatástudat

2019.09.06. 19:50

Skót kutyát távgyógyított a 83 éves tarjáni állatorvos

A megyeszékhelyi és a környékbeli középkorú és idősebb emberek – állattartók, -barátok – körében sokat mond Horsa Ottó neve, hiszen lassan hatvan esztendeje van a pályán. Manapság – nyolcvanhárom évesen – is egész nap nyitva áll Forgách-telepi házának az ajtaja a beteg állatok gazdái előtt s – noha már nincs állatorvosi ügyelet – napközben ugyancsak bármikor felveszi a telefont, ha sürgős, fontos ügyben kell eljárnia. Példaszerű, ahogyan szolgálatnak érzett hivatását gyakorolja.

Csongrády Béla

Ebben a rendelőben az évtizedek során sok kisállat nyerte már vissza az egészségét

Forrás: NMH

Az érettségit követően Miskolcon műszaki területen kezdte el felsőfokú tanulmányait, de gyorsan pályát módosított, s a fővárosban az állatorvosi egyetem hallgatója lett. Hozzáértése már akkor kitűnt, hiszen az egyik adjunktus nyugodt szívvel bízta rá egy műtét folytatását. Az elméleti ismeretek mellett a gyakorlati tapasztalatok elsajátításában sokat számított, hogy nyaranta az akkori idők neves helyi állatdoktorának, dr. Hagara Lászlónak a rendelőjében gyakorolt. Abból a családból nősült is. 1961-ben végzett, ennek megfelelően 2011-ben kapta meg az anyaintézményben ötvenéves munkásságát elismerő aranydiplomáját.

Ebben a rendelőben az évtizedek során sok kisállat nyerte már vissza az egészségét
Fotó: NMH

Első munkaköre szerint élelmiszer-higiénikus szakállatorvosi szolgálatot látott el, majd 1969-ben kinevezték a város főállatorvosának. Egy ideig ugyanezt a funkciót Budapesten a III. kerületben is ellátta. Munkája az állatorvoslás más ágát – járványvédelem, élelmiszer-ellenőrzés, közigazgatás – is érintette. 1981-ben az egyetem állategészségügyi szervezési szakán szerzett másoddiplomát. Négy cikluson át volt az Állategészségügyi Dolgozók Nógrád Megyei Szervezetének a titkára. 2007-ben a Nógrád Megyei Állatorvosi Kamara titkárává választották, s ezt a funkciót lényegében ma is betölti.

2001-ben vonult nyugállományba, de mint – fentebb szó esett róla – magán­állatorvosként azóta is hozzáértéssel, korát meghazudtoló szorgalommal tevékenykedik. Az évtizedek során számos elismerésben, kitüntetésben volt része, de a legnagyobb örömet az okozza számára, ha a kis házi rendelőjében, vagy a helyszínen sikerül meggyógyítani a panaszkodni képtelen s ilyen értelemben védtelen háziállatokat, s ezzel könnyíteni az aggódó gazdik gondjain. Egyik közelmúltbéli sikerének tudhatja be, hogy távdiagnózisa Skóciában is helytállónak bizonyult, és a kiutazókkal kiküldött gyógyszer segített a beteg kutyusnak.

Nagy vágya és minden elkövet azért, hogy két év múlva, 2021-ben sikerüljön átvennie a ritkának számító gyémántdiplomát.

Kedvenc gondolatok vezérlik

Dr. Horsa Ottó gyakran merít erőt a keze ügyében található sok-sok könyvből, jeles emberek tanulságos idézeteiből. Ilyen például a nagy humanista Albert Schweitzer gondolata, amely szerint „csak azok lesznek igazán boldogok, akik keresték és megtalálták, hogyan lehet másokat szolgálni.” A Református Bibliából való a következő mondat: „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít”. S miután 56 éve él boldog házasságban, szereti Márai Sándor következő sorait is: „Az élet legnagyobb titka és ajándéka, ha két „egyféle” ember találkozik.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában