Hét embere

2019.08.13. 19:45

Nemzetközi díjat nyert a tarjáni tervezőgrafikus hangulatnotesze

Mindenkinek joga van a boldogságkereséshez – vallja a salgótarjáni születésű Puskás Marcell, aki fiatal kora ellenére immár egy rangos nemzetközi dizájndíj büszke tulajdonosa. A 27 éves tervezőgrafikus a Red Dot Design Awardra egy boldogságnaplóval pályázott, amelynek elkészítésekor ő maga is feltétel nélküli örömet érzett.

Palchuber Kinga

– Kisfiúként is ecsettel és ceruzával tudom elképzelni… Hogy lett kreatív alkotó?

– Kiskoromtól kezdve szeretem a művészetet. Eleinte dédelgettem rajzfilmkészítői álmokat, elkezdtem karaktereket rajzolgatni. Gimnazistaként a divattervezés világa vonzott, de a sors úgy akarta, hogy a felvételin elhasaljak. Közben rájöttem, hogy tervezni szeretek, varrni viszont unalmas! Ezután tervezőgrafikusnak jelentkeztem. Egyetemi éveimben a szó legjobb értelmében elszabadult a pokol! Izgalmas projekteken keresztül vált világossá, hogy a boldogságom kulcsa a szabad és kreatív alkotás. Miután végeztem, jöttek a megkeresések, s azt vettem észre, ott állok a 15 perc hírnév, egyúttal a boldogtalanság kapujában.

– Hogy érti ezt?

– Évek óta neves ügynökségeknek dolgozom, de szabadúszó tervezőgrafikusként is tevékenykedem. Az egyetemi évek után egyből a szakmába kerültem, de rá kellett jönnöm, hogy a megrendelőkhöz igazodva háttérbe szorul az önkifejezés művészete. Grafikusként az ügyfelek igényeit elégítem ki, ilyenkor csak az számít, hogy minél pontosabban és gyorsabban elkészüljek az adott munkával. Eleinte ez kalitkába zárt, hiányzott a kedvemre való alkotás. Mindenki boldog volt, csak én nem! Ma már megtanultam ketté választani a két alkotási folyamatot, így a kötelező melók után jöhet a kibontakozás. Utóbbinak semmi nem érhet a nyomába, nincs még egy dolog, ami így képes feltölteni!

Puskás Marcell a nemzetközi díjas munka oklevelével Fotó: NMH

– A boldogságot kereste akkor is, amikor elkészítette azt a hangulatnoteszt?

– Mi a boldogság, ha létezik, meddig tart? A művészet sosem a boldogságból ered, azonban maga az alkotási folyamat mindennél felemelőbb érzést nyújt. Egykor sok támadás ért a megjelenésem, az öltözködésem, a gondolkodásom, a viselkedésem vagy éppen a testalkatom miatt. Az emberek olykor furcsán néztek rám… Rám, akinek nincsenek haverjai, s rám, aki túlságosan zárkózott. Tudod, hogyan védekeztem mindez ellen? Alkottam. A művészet volt a mentsváram, egyfajta önsegítés. Minden egyes munkám után egyre inkább hittem abban, hogy a kitartás meghozza a gyümölcsét. A kérdésre visszatérve elmondhatom, hogy a napló készítésekor feltétel nélküli boldogságot éreztem!

– Mit tesz ez a boldogságnapló a felhasználójával?

– A notesz birtoklása önmagában senkinek nem okoz örömet, hiszen mindenki csak saját magát tudja boldoggá tenni. A könyv mérete megegyezik egy okostelefonéval, amelynek borítója tükörként funkcionál. Ha belelapozunk, akkor napi, heti, havi és éves bontásban figyelhetjük meg önmagunkat. Az egyes hónapok között motivációs üzeneteket és hónaptervező oldalakat is találhatunk, míg a napló oldalain befejezetlen mondatok, hangulatjelek, igaz-hamis állítások, grafikák, pozitív-negatív érzelmek, valamint rajzolásra és jegyzetelésre szánt részek is helyet kaptak. Emellett a kognitív viselkedésterápia elveit követve a notesz segít feltárni a problémát, utat mutathat a boldogság eléréséhez.

A tervező szeptemberben egy egyéni kiállítással is bemutatkozik Budapesten Fotó: NMH

– Kitöltötte a noteszt?

– Elkezdtem! Pár hónap után azonban abbahagytam. Utolsó mondatként azt írtam a papírra: „Sajnálom, hogy eddig összefirkáltalak. Remélem, megbocsátasz!”

– Boldog volt, hogy magának ítélték a szakmai díjat?

– Itthon már részt vettem pár versenyen és kiállításon, de nemzetközi szinten ez volt az első próbálkozásom. Ez fontos megmérettetés a szakmában, már régóta kacérkodtam a nevezés gondolatával. Sokat gondolkodtam, hogy egy karácsonyi, ingyenesen letölthető képeslapcsomaggal, egy kísérleti magazinnal vagy a naplóval pályázzak. Végül ez utóbbit találtam a legkomplexebb munkámnak, s jó érzés, hogy egy saját szórakoztatásomra létrehozott egyedi mű elismerésre talált. Mick Jaggert idézve: nem mindig azt kapjuk, amit akarunk, ám kellő kitartással elérhetjük mindazt, amire igazán szükségünk van!

A boldogságnapló mérete megegyezik egy okostelefonéval, amelynek borítója tükörként funkcionizál Fotó: NMH

Tervekkel teli a tervezőgrafikus

Puskás Marcell reménykedik benne, hogy előbb-utóbb olyan támogatókra és befektetőkre talál, akik meglátják a boldogságnaplóban a fantáziát, és a nyertes könyv kereskedelmi forgalomba kerül.

– Mindig arra vagyok a legbüszkébb, amit éppen készítek. Állandóan jár az agyam és a kezem, folyamatosan dolgozom! Jelenleg egy kísérleti könyvet készítek, ami a közösségi média hazugságait, valamint a képalkotó- és a -kereső algoritmusokat mutatja be – osztotta meg a Nool.hu-val Puskás Marcell. A tervező szeptemberben egy egyéni kiállítással is bemutatkozik Budapesten, de most is számos megvalósításra váró terv van a fejében. Legnagyobb álma, hogy megismerjék a grafikáit, és beírja nevét a szakma történetébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában