autóvásárlás

2019.08.20. 06:40

Kevés új autó gurul a nógrádi utakon

Egyre tudatosabbak a vásárlók, és egyre nagyobb az igény az egyedi szolgáltatások iránt. A vevők azonban még mindig a hagyományos autóvásárlást részesítik előnyben.

Lászlók Judit

A magyar autósok több mint fele extra díjat is hajlandó lenne fizetni bizonyos internet alapú szolgáltatásokért

Az utóbbi években nemcsak az országban, hanem a térségben is folyamatosan nő az autók száma. Nógrádban 2018-ban közel 66 ezer személyautó volt forgalomban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A járművek átlagéletkora 15,6 volt, ami az országosnál kicsit magasabb. Idén eddig megyénkben vásároltak a legkevesebben autót. Belföldön Opelt, Volkswagent és Suzukit vettek legtöbben.

A határon belüli tulajdonosváltások összesítésében a Ford Focus végzett az élen, ezt követte az Opel Astra és a Suzuki Swift. A kutatások rávilágítanak arra, hogy a magyar autóvezetők új kocsit továbbra is a szokványos üzletekben hajlandóak vételezni.

– A vásárlók a hagyományos vásárlást részesítették mindig is előnyben – mondta Szviták Krisztián, egy kereskedelem vezetője.

A magyar autósok több mint fele extra díjat is hajlandó lenne fizetni bizonyos internet alapú szolgáltatásokért

– Jellemző a kliensekre, hogy előzetesen online felmérik a lehetőségeket, így sokkal felkészültebben érkeznek a szalonba. Fontos megjegyezni, hogy online elvétve vesznek új autót. Az internet nagymértékben segíti az értékesítési folyamatot, de nem helyettesíti.

A felmérésekből kiderül, hogy a technológia fejlődése a vezetési igényeket is nagymértékben befolyásolja. A magyar autósok több mint fele extra díjat is hajlandó lenne fizetni bizonyos internet alapú szolgáltatásokért. A legtöbben pedig azt tartják fontosnak, hogy gépjárművük képes legyen azonnal fogadni a közlekedési értesítéseket, valamint szeretnék, hogy az autó rendelkezzen automata elsősegélyhívóval is.

– A kereskedésben minden vevőnek biztosítunk tesztvezetési lehetőséget, hiszen fontosnak tartjuk, hogy az ügyfél megfelelően döntsön. Ezenkívül képesek vagyunk pár percen belül személyre szabott ajánlatokkal tájékoztatni őket – mondta Szviták Krisztián, majd hozzátette: a legfontosabb autófelszereltségek közé tartozik elsősorban a klíma, valamint, hogy minél több biztonságtechnikai felszereléssel legyen ellátva a jármű. Ezt követik a sorban a különböző kényelmi funkciók. A vevők számára nagyon fontos, hogy mindezekhez kedvező áron jussanak hozzá.

Kutatások kitérnek arra is, hogy az emberek sokkal jobban igénylik az egyedi szolgáltatásokat az értékesítés folyamán, mint eddig bármikor, ezért folyamatosak a technikai fejlesztések.

– Kiemelném a Skoda gyártmányok konfigurátorát, ami egy olyan webes felület, ami segít összeállítani a megfelelő autót a vevő számára. Az alkalmazás segítségével kiválaszthatjuk a kocsi modelljét, a motorját, a hajtását, a változatát, a megjelenését és a felszereltségét is. Természetesen arra is van lehetőség, hogy az adott modelleket összehasonlítsuk, majd megtekinthetjük az általunk összeállított kocsit annak árával együtt. Ezt követően megadhatjuk személyes adatainkat is, hogy a munkatársunk felvehesse a vevővel a kapcsolatot – mondta a kereskedelmi vezető.

Hozzátette: a konfigurátort használhatjuk akár az autószalonban is, de elérhetők a márkák központi honlapján keresztül is.

Használt kocsit körültekintéssel

Kovács Richárd autószerelő összefoglalta, mire kell figyelni használt autó vásárlásakor.

– Érdemes igénybe venni a gépjármű-adatkezelő szolgáltatást, amihez ügyfélkapura van szükség. Elektronikus úton is lekérdezhető többek között az adott jármű eredetiségvizsgálata, a kártörténete, műszaki, valamint forgalmazási, korlátozási adatai, továbbá a kilométeróra állása is – mondta az autószerelő. – Külső átvizsgáláshoz vigyünk magunkkal rétegvastagság-mérőt, mert annak segítségével könnyedén megállapíthatjuk, hogy hány elemet festettek újra a kocsin. A járművet pedig mindig vigyük el egy tesztkörre.

A szakember szerint mindenképp érdemes magunkkal vinni egy hozzáértőt is, aki akár a helyszínen tud diagnosztikai vizsgálatot végezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában