kutyával bejöhetünk?

2019.08.08. 13:35

Egyre több kutyabarát hely tűnik fel Salgótarjánban

Magyarország lakosságának több mint egynegyede tart kutyát. Kutyatartási kultúránk fejlődését mutatja, hogy egyre többen tekintenek családtagként háziállatukra. Ennek eredményeként megjelent az igény, hogy a tulajdonosok szeretnék kedvencük társaságában eltölteni szabadidejüket. Sok esetben ugyanis akadályt jelent a gazdáknak, hogy kutyájukat nem minden helyre vihetik magukkal.

Kakuk Klaudia

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A kutyabarát kampányt egy házaspár ötlete indította útnak, akik megelégelték, hogy nem tudják együtt tölteni pihenőidejüket imádott kutyájukkal. Az először csak hobbi projektként útnak induló elgondolás mára országos megmozdulássá alakult.

A pár egy internetes portált hozott létre a kutyabarát helyek hivatalos nyilvántartására, ahol a felelős kutyatartást is népszerűsítik. Most már a turizmus és a vendéglátó szektor is felismerte, hogy érdemes nyitni a kutyát tartók irányába, emellett különböző szolgáltatást nyújtó intézmények is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Mivel a magyar jogszabály nem ismeri a kutyabarát kifejezést, de annak ellenkezőjét sem, így az üzletek tulajdonosai maguk dönthetnek arról, hogy beengednek-e kutyát a vendég- vagy eladótérbe.

2016 óta hivatalos védjegyet kaphatnak az üzletek, ahol kutyabarát szolgáltatást nyújtanak Fotó: Hegedűs Márk / NMH

A különböző vendéglátó egységekben kutya csak a vendégtérben tartózkodhat, a gazdasági területekre – a raktárba – nem léphet be, ugyanúgy ahogy idegen személy sem. 2016 júliusa óta azonban hivatalos védjegyet kaphatnak azok az üzletek és intézmények, ahol kutyabarát szolgáltatást nyújtanak. Az engedélyhez szükséges minimum követelmények az itatóedény és friss víz biztosítása.

[eweb-voting id="2777788"]

A minősítés szálláshelyek, vendéglátóhelyek, üzletek, közintézmények, múzeumok, bevásárlóközpontok, fürdőhelyek üzemeltetői által igényelhető. A minősítő rendszer feltételeinek teljesülése esetén az igénylő jogosulttá válik a Kutyabarát hely elnevezés használatára, melyet az ingatlanára kihelyezett „Kutyabarát hely” védjegymatrica jelez.

Nógrád megyében is szemmel láthatóan egyre több üzlet és vendéglátóhely csatlakozik az indítványhoz.

Egy salgótarjáni kávézó teraszán rendszeresen találkozhatunk kutyusokkal. Megkérdeztük Lieszkovszky Gábort a Hello Café tulajdonosát, hallott-e már a kampányról?

– Természetesen hallottunk a kezdeményezésről, és folyamatban van a hivatalos minősítés és a matrica igénylése, emellett itatótálakat már most is biztosítunk kutyával érkező vendégeinknek, tekintettel a meleg időjárásra. Általában kisebb és közepes méretű kutyusok járnak nálunk, és eddig még nem jelentettek gondot a többi vendégnek sem. Vannak külön erre a célra elkülönített takarítóeszközeink is, ha esetleg a kutya után higiéniai munkálatokat kellene végezni – mondta a tulajdonos.

A városban sétálva egy mobiltelefon szaküzlet ajtaján is felfedeztük a zöld hátterű matricát, miszerint bátran bemehetünk kutyával. Megkérdeztük a bolt eladóját, ő honnan értesült a kezdeményezésről:

– Én az interneten találtam rá a kampányra. Boltunk több mint egy éve viseli a hivatalos kutyabarát minősítést. Tudomásom szerint már több mint kétezer üzlet és kávézó csatlakozott a kampányhoz. Úgy veszem észre, a matrica felhelyezése óta a vásárlók előnyben részesítenek minket más üzletekkel szemben. Mivel a kutyák itt csak rövid ideig tartózkodnak, kihelyezett itatótál nincs az eladótérben, de a raktárunkban tartunk, arra az esetre, ha elhúzódna a vásárlás, vagy a gazdi kéri. Hozzánk bármilyen méretű kutya bejöhet, egyetlen kikötés, ha támadó jellemű kutyáról van szó, legyen rajta szájkosár – mondta Oláh Anna a mobiltelefon szaküzlet eladója.

Egy salgótarjáni mobiltelefon szaküzletben is szívesen látják kedvenceinket Fotó: H. M.

A belvárost elhagyva a Beszterce-lakótelepen is található egy aprócska üzlet, ahol szeretettel várnak minket akár nagyobb méretű barátainkkal is. Az üzlet elé kihelyezett itatóból már messziről látjuk, hogy jó helyen járunk.

– Hozzánk nagyon sok kutyás jár és egyébként a telepen is sok a kutyatulajdonos. Régebben volt, hogy az ebet kikötötték a bolt elé, vagy a kutyások kutya nélkül jöttek, de az is előfordult, hogy beszólt a gazdi, tudunk-e vizet adni a kutyájának. Innen jött az ötlet, hogy az üzlet elé is teszünk egy nagyobb itatót, amit bárki használhat. Az ajtón pedig felirat jelzi, hogy hozzánk bármikor betérhet gazdi és kedvence egy kis frissítőre – mondta Parditka Zsuzsanna, az üzlet tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában