csillagvizsgáló

2019.08.11. 19:45

Érdemes lesz az égre nézni: hétfőn láthatjuk az év leglátványosabb meteorraját

Augusztus a hullócsillagokról is híres, 12-én, hétfőn várható a tetőpont. Salgótarján egyik kevéssé ismert nevezetessége a Gedőcz-tetőn álló csillagvizsgáló, ahonnan sok érdekesség megfigyelhető ilyenkor.

Kis Dalma Róza

Salgótarján, 2013. augusztus 11. Meteorok az égbolton Salgótarján felõl nézve, valamint zseblámpák fénye 2013. augusztus 11-én. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevõit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhõbe. MTI Fotó: Komka Péter

Fotó: Komka Péter

– A hullócsillagok, azaz meteorok, a Földet megközelítő üstökösök maradványai. Amikor a Föld átszeli egy üstökös pályáját, bekerülnek a légkörébe az üstökös maradványai, amik lehullanak, felizzanak, így látjuk őket hullócsillag formájában. Augusztusban a Perseidák meteorraj látható az égen, ez az év egyik leglátványosabb meteorraja. Nevét onnan kapta, hogy a Perseus csillagkép felől érkezik. Ez a legjobb időszak a hullócsillag-vadászatra, hiszen gyakoriak a nyár végi, tiszta égboltú éjszakák, amikor nem zavarja felhő a látványt. Ilyenkor tizenöt, húsz meteort is megcsodálhatunk egy éjszaka alatt – mondta el Könnyű József, a salgótarjáni Uránia észlelő és bemutató csillagvizsgáló igazgatója.

A csillagképek elnevezése és a hozzá fűződő hagyományok eltérők nemzetenként.

– Minden nép a saját mitológiájával, népmesei elemeivel népesíti be az égboltot. Így lehetséges az, hogy a nálunk Nagygöncölként ismert csillagkép a németeknél Nagymedveként, a finneknél Szedőkanálként ismert, míg a tíz éves unokám azt mondja rá, hogy bevásárlókocsi. Minden szem mást lát benne, éppen ezért szeretik az emberek jelentéssel felruházni a csillagokat – mondta az igazgató.

Jó programokat kínál a salgótarjáni Uránia észlelő és bemutató csillagvizsgáló is, bejelentkezés és jegy ellenében. Fotó: H. M / NMH

Bár meteorrajok az egész év folyamán megfigyelhetők, mégis az augusztust tartják a hullócsillagok hónapjának. Könnyű József szerint ennek az az oka, hogy az emberek ilyenkor látnak a legtöbbet az égboltból szabad szemmel. Ilyenkor több a szabadidő, derültebbek az éjszakák és a meleg esték kedveznek az esti pikniknek. Bár a meteorraj augusztus tizenkettedikén, éjszaka lesz a leglátványosabb, még az utána való hetekben is láthatunk hullócsillagokat az égen. Jó programokat kínál a salgótarjáni Uránia észlelő és bemutató csillagvizsgáló is, bejelentkezés és jegy ellenében.

– Augusztus 15-ig érdemes ellátogatni hozzánk. A Hold felszínét és krátereinek belsejét, a Jupitert és a Szaturnuszt is látni lehet távcsővel. Augusztus második felében nem lehet már ezt megtenni, mivel telihold lesz, aminek fényét a szem nem viseli jól. Éppen ezért őszre készülő karbantartási munkálatok folynak majd 15-étől a vizsgálóban.

Az év végéig megtekinthető az amerikai holdraszállás ötvenedik évfordulójára készült háromemeletes kiállítás, valamint a Salgótarjánban talált három meteorit is – mondta a csillagvizsgáló igazgatója.

Könnyű József hozzátette: ősszel a Vénuszt lehet majd látni innen, februárban pedig a téli csillagképeket érdemes szemügyre venni.

Szent Lőrinc könnyei záporoznak

Az augusztusban látható Perseidákat először Krisztus után 36-ban észlelték, Kínában. A meteorraj minden évben augusztus első heteiben tűnt fel. A hagyomány szerint ez idő tájt, 258. augusztus 10-én halt vértanúhalált Szent Lőrinc. A diakónust halálra ítélték, és tüzes rostélyra fektették. A legenda szerint, amikor megfenyegették, hogy egész este bántalmazni fogják, égre emelt szemmel imádkozott és könnyezve azt monda: „az én éjszakám sötétséget nem ismer; ott minden nappali fényárban úszik”. A néphagyomány a hullócsillagok megjelenésének idejét Lőrinc-nappal összekötve elnevezte a meteorokat Szent Lőrinc könnyeinek. Ha figyelmesek vagyunk ezekben a napokban, a Perseus csillagkép felől valóban könnyként hullanak a meteorok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában