almanach

2019.08.25. 11:15

Bemutatjuk Patvarcot, ahol folyamatosan keresik az eladó ingatlanokat

A Balassagyarmattól mindössze öt kilométer távolságra található Patvarc takaros, rendezett falu. Igényes portái, szépen gondozott közterei nem csak az itt születetteknek nyújtanak biztonságos, nyugodt lakóhelyet, a környező településeken élők közül is sokan keresnek eladó ingatlant a faluban.

Sziládi Krisztina

A már két évtizede zajló betelepedési folyamat ma is tart, a település lakossága folyamatosan nő, és az újonnan érkezők között szép számmal találunk fiatal családokat is. A Kis utcában kilenc önkormányzati telket alakítottak ki a közelmúltban, melyek hónapokon belül az építkezni kívánók rendelkezésére állnak majd.

Patvarc

Polgármester:

Bernáth Kornélia

Képviselő-testület:

Forgács Ákos,

Szandai Attila,

Berkes Andor

Jegyző:

Varga Andrea

Polgármesteri Hivatal:

2668 Patvarc, Gyarmati u. 48. Tel.: 06-35-886-613 E-mail: [email protected]

Lakosság száma: 743 fő

Az itt élők nagy része a közeli járásszékhelyre és a környékbeli nagy ipari parkokba jár dolgozni naponta. A falunak már hosszú évek óta nincs iskolája, de a város közelsége miatt ez nem jelent komoly hátrányt az ittenieknek.

Az egyetlen önkormányzati intézmény, az óvoda, azonban egy valóban irigylésre méltó, bájos hely 21. századi felszereltséggel. Az óvoda a faluközpontban található Makovecz-stílusú épületegyüttes része, melyet apránként újított fel a falu vezetése.

Ide tartozik még a posta, a rendelőintézet és a tájház is, és ugyanezen a telken található a régi iskola és községháza épülete, amelynek teljes felújítása a napokban fejeződik be, s ezzel beteljesül majd Patvarc régóta várt álma.

A nyertes pályázatokból megvalósuló fejlesztések mellett a település megengedheti magának, hogy önerőből is támogasson olyan beruházásokat, mint útalapok építése, orvosi eszközök vásárlása, vagy az óvodai berendezés fejlesztése. Tavaly a falu határában húzódó pincesornál kiépítették a közvilágítást. S mivel elég kisgyermek él a faluban, a jövőben 12 fős bölcsőde megépítését is tervezik.

A megújult községháza tornácát is gyönyörű virágokkal díszítették a hivatal dolgozói Fotó: T. A/NMH

Megkérdeztük: Mi a véleménye Patvarcról?

Cservenák Mihályné, az evangélikus gyülekezet aktív tagja: Itt születtem, nagyon jól érzem itt magam. A falu előnye, hogy Gyarmathoz közel vagyunk, mindent gyorsan el tudunk intézni. Folyamatos a fejlődés nálunk, szépen felújított orvosi rendelővel is büszkélkedhetünk. Bár a mi gyülekezetünkben kevesebb tag van, mint a katolikusokéban, de nagyon családias a hangulat.

István Károlyné, évekig vezette a hagyományőrző csoportot: Patvarc egy szép kis ékszerdoboz, rendezett, csend és nyugalom van a faluban. Sajnos ez egy alvó falu, munkalehetőség kevés van helyben, ezt talán a város közelsége is okozza. Reméljük, hogy a hamarosan átadásra kerülő közösségi ház ösztönzőleg hat majd a most nem túl élénk közösségi életre.

Reznicsek Rebeka, a helyi vendéglátóhely fiatal dolgozója: Az itteni lakosok segítőkészek. Sokan megfordulnak nálunk, és az élelmiszerboltot szinte mindenki hiányolja a faluból. Bőven van munkahely a környéken annak, aki nem a mezőgazdaságban akar dolgozni, de a fiatalok közül sokan elköltöztek máshová, nem mindenki talál az elképzeléseinek megfelelő munkát itt.

Röfflerné Viczián Edina, a helyi Hársfavirág Óvoda óvónője

– A Patvarci Hársfavirág Tagóvoda az egyetlen önkormányzati intézmény a faluban.

– A balassagyarmati Központi Óvodának vagyunk az egyik tagintézménye, szeptemberben 19 fővel kezdjük az új tanévet egy vegyes csoportunkkal. A környezettudatos nevelésre és a hagyományápolásra fordítunk kiemelt figyelmet. Ebben nagy segítségünkre van az önkormányzat is, kaptunk tőlük egy kis kertet, amit a gyerekekkel együtt művelhetünk. Ez a terület két percre van az óvodától, ahol a kicsik nyomon követhetik a növények fejlődését, gondozását, önkéntes alapon besegítenek a kerti munkálatokba.

– A hagyományápolás hogyan jelenik meg a tevékenységükben?

– A közeli tájházat gyakran meglátogatjuk, és sokszor kérünk segítséget a falubeli idősektől, akik szívesen elmesélik, mit és hogyan csináltak a régi paraszti kultúrában. Időről időre felelevenítjük a népszokásokat, a gyerekekkel megismertetjük a palóc kultúra értékeit. A Márton-napi lámpás felvonulás, a kiszézés, a lucázás és a közös karácsonyi, húsvéti, farsangi ünnepségek is mind a hagyományőrzést célozzák.

– Ön szerint milyen egy kisgyermekes család számára az élet Patvarcon?

– Ez egy nagyon csendes, nyugodt falu, én úgy gondolom, hogy egy gyermeknek erre van szüksége. A stresszmentes élet lehetősége adott, ezért szerintem kisgyermekes szülőként jó ma itt élni.

Zenei közösség a falu szolgálatában

A patvarci egyházzenei csoport mintegy tíz éve szerveződött, a balassagyarmati szalézi közösségben működő zenekar mintájára. Akkoriban a Váci Egyházmegye indított egy új zenei képzést, amelyen a helyi Gúth Erik is részt vett, aki civil foglalkozását tekintve egyébként informatikatanár. Ez egy dicsőítővezető-képző volt, ahol olyan embereket képeztek, akik gitáros zenei csoportokat tudnak vezetni a későbbiekben. Gúth Erik nem sokat várt, hamar összehozott lakóhelyén egy azóta is sikeresen működő zenekart.

– Tízen vagyunk a csoportban, egy személy kivételével mindannyian patvarci lakosok. Eredetileg többen voltunk, időközben a tagok is cserélődtek, de a megmaradt csapat most már stabilnak mondható. A három gitárosunk mellett van egy furulyás, és egy cajon nevű ütőshangszeren játszó társunk, aki időnként basszusgitározik is. Minden héten tartunk próbát, és havonta egyszer vállalunk zenei szolgálatot a misén. Nagyobb egyházi ünnepek alkalmával – húsvét, karácsony – önálló műsorokkal örvendeztetjük meg a híveket, illetve a környékbeli települések meghívásainak is szívesen eleget teszünk.

Gúth Erik civilben informatikus

Gúth Erik elmondása szerint megoszlanak a vélemények a gitáros miséket illetően. A katolikus egyházon belül is vannak lelkes támogatói, köztük egyházi zenészek is, és persze többen nem nézik jó szemmel, ragaszkodnak a megszokott orgonakísérettel zajló misékhez. Elsősorban a fiatalok kedvelik ezt a hangzásvilágot, de az idősebbek közül is sokan szeretik. Ami fontos szempont, hogy az általuk képviselt zenének a liturgiába mindenképp bele kell illeszkednie, és nem lehet öncélú.

A közösség baráti társaságként működik. Megünneplik egymás között a névnapokat, születésnapokat, és a közös próbákhoz hozzátartoznak a meghitt beszélgetések is. Mikor a téli hidegben erősen lehűl a templom, ami ugye nem igazán kedvez a hangszeres próbáknak, mindig akad valaki, aki a saját otthonát felajánlja a gyakorlás helyszínéül, készül egy kis süteménnyel, egy kancsó finom teával. Ezek a hangulatos összejövetelek megerősítik a közöttük lévő baráti kapcsolatokat.

Megújult az iskola és a községháza is

Összesen 65 millió forintból újult meg a régi iskola és községháza épülete. A beruházáshoz a TOP-3.2.1-15-NG1 pályázaton 28.023.109 forintot nyert az önkormányzat, melyet az épület energetikai korszerűsítésére fordított. A felújítással egy közel száz négyzetméteres rendezvénytermet hoztak létre. A falu eddig híján volt a nagy közösségi térnek, ahol méltó módon meg tudják szervezni a közösségi rendezvényeiket. Ugyanitt kialakítottak egy tornatermet is. Ezek újabb lépést jelentenek az élhető Patvarc megteremtéséhez vezető úton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában