példamutatás

2019.08.27. 19:50

A latin zene ütemére dobban meg igazán a salgótarjáni táncos szíve

Kiss Richárd, művésznevén Rico, 24 éve született Salgótarjánban. A fiatal tehetség már kiskorában latin táncos karrierről álmodott, amit nem félt megvalósítani.

Kis Dalma Róza

Forrás: NMH

– Amióta lábam van, táncolok. Tizenegy évesen iratkoztam be az első alapfokú tánciskolába, itt ismerkedtem meg a társastánc alapjaival. Számomra ez sport és művészet egyszerre. Általános iskola után e mellett döntöttem, és Budapestre kerültem egy táncművészeti szakközépiskolába. Minden időmet gyakorlásba fektettem, nem ragadott el a nagyvárosi élet. Sokszor késő estig a próbateremben maradtam gyakorolni, ha kellett, egyedül is. Tudtam, hogy ezt akarom csinálni, és csak kemény munkával érhetem el a célomat. Öt évvel ezelőtt egy óceánjáróra kerestek latin táncosokat, amire jelentkeztem és kiválasztottak. Azóta ott dolgozom táncosként – mesélte Kiss Richárd, aki modern táncban, akrobatikában, néptáncban és balettben is kipróbálta már magát.

Kiss Richárd a tánc számos válfajában kipróbálta már magát, néptáncolt, balettozott és akrobatikát is tanult Fotó: NMH

A szívébe mégis a latin tánc lopta be magát leginkább, amiben tizenkét versenyen ért el arany minősítést. Többek között volt már Budapesten régióbajnok és országos győztes is kategóriájában. A táncolás komolyabb szinten való művelése azonban anyagi áldozatokkal is járt.

– A táncos ruhák, a cipők és az utazásaim finanszírozása nem volt könnyű. Egyszerű családból származom, és örökké hálás leszek a szüleimnek azért, hogy ha kellett, az utolsó forintokból is támogattak mindenben. Ezt a segítséget sosem adhatom vissza nekik teljesen – mesélt a nehézségekről Rico.

Negyedórás esti latin táncműsorokat tartanak a hajón NMH-fotó

A családközpontú fiatal, bár az óceánjáróval beutazta a világot, mégis itthon szeret lenni a legjobban, és büszkén tér haza Magyarországra.

– Felváltva tartózkodom itthon és az óceánon. Ha­jó­ra­szál­lás előtt egy hónappal begyakorlunk egy koreográfiát, amit út közben is minden nap tökéletesítünk. Általában tizenöt perces esti la­tin­tánc-show-kat tartunk a hajón utazóknak, s ezalatt táncot is oktatunk. A tánc egy olyan nyelv, amit minden ember ért, így nem okoz nehézséget a különböző származású emberek szórakoztatása. Szinte mindenhol jártam a hajóval, ahol csak kikötő van, így láthattam Indiát, Ausztráliát, Dubait és a Maldív-szigeteket is. Rengeteg csodálatos élménnyel gazdagodom, és remek emberekkel találkozom, mégis hazajönni a legjobb érzés. Itthon van a családom és a barátaim. Bár jelenleg egyedülálló vagyok, saját családot is itthon szeretnék alapítani – mesélt terveiről Kiss Richárd.

Kitartással minden álom elérhető

Kiss Richárd igazán szerencsésnek érzi magát, hogy azzal keresheti a kenyerét, amit igazán szeret, és közben arra is lehetősége van, hogy bejárja a világot. Richárd jó példa lehet minden mai fiatal számára, aki úgy érzi, hogy nincs esélye kamatoztatni a tehetségét, és olyan munkából megélni, amit szeret csinálni. A jó képességű fiatal Salgótarján utcáin nőtt fel, egyszerű családból származik, és az egyik helyi általános iskola padjait koptatta. Mégis eldöntötte, hogy valóra váltja az álmát, meg fog dolgozni a sikerért, és profi táncos lesz.

– A fiataloknak azt üzenem, hogy akarattal és küzdéssel mindenből van kitörés. Nem lesz könnyű, rengeteg időt és energiát bele kell fektetni, de ha valaki tudja, hogy mi az álma, akkor ne hagyja, hogy bármi is akadályozza őt annak az elérésében – mondta Kiss Richárd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában