hőség

2019.07.25. 06:40

Újra kegyetlen kánikula várható megyénkben, eláruljuk, hogyan védekezhet ellene

A nagy melegben könnyen megnövekedhet a balesetek száma, így a mentőknek is több a feladatuk. A mentőszolgálat munkatársai arra hívják fel a figyelmet, védekezzünk a hőség ellen.

Tóth-Nagy Orsolya

Egyes forró munkahelyeken, így a pékségekben is, figyelni kell a munkavédelmi előírásokra. Illusztrációs fotó: Ladóczki Balázs

Fotó: Balazs Ladoczki

Győrfi Pál portálunknak elmondta: a Balatonnál és más frekventált helyeken megerősítik a készenlétet, ha szükséges, akár mentőmotor, mentőhelikopter, vagy speciális gyermekmentő riasztásával nyújtanak segítséget a rászorulóknak. A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyári hőség idején fontos, hogy az emberek betartsanak néhány egyszerű szabályt egészségük érdekében.

– A nagy meleg és a perzselő napsütés fokozott terhelést ró a szervezetre. Ezt leginkább megfelelő folyadékbevitellel ellensúlyozhatjuk. A cukros üdítőital és alkohol helyett inkább vizet igyanak, legalább 2-3 litert naponta – tanácsolta a sajtószóvivő.

Egyes forró munkahelyeken, így a pékségekben is, figyelni kell a munkavédelmi előírásokra. Illusztrációs fotó: Ladóczki Balázs

Hozzátette: a megfelelő táplálkozás is fontos. Naponta legalább egyszer fogyasszunk meleg ételt, a reggeli és a vacsora sem maradjon el, főleg nagy fizikai megterhelés esetén.

Arra is figyelmeztet a szakember, hogy a napközbeni hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy fejet ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV-sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös és árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.

– Ha melegben túrázunk, vagy sportolunk, akkor figyelni kell a hőség veszélyeire is. Napszúrás esetén fejfájás, szédülés, izzadás, hányinger, hányás és kifejezett rosszullét léphet fel, amely veszélyes állapot. Ha ez történik, akkor be kell fejezni a fizikai megterhelést, hűvös helyre kell húzódni és bőséges mennyiségű folyadékot kell fogyasztani. Ha az állapot nem javul, orvosi vizsgálatra van szükség. A hőguta súlyos és életveszélyes helyzet, azonnali beavatkozást igényel – mondta Győrfi Pál.

Azt is elárulta, hogy a nagy meleg és a hőleadás zavara miatt ilyenkor felborul a szervezet működése. Az erős, lüktető fejfájás, hányinger, valamint hányás mellett hamarosan tudatzavar majd eszméletlenség alakulhat ki. A testhőmérséklet gyorsan és folyamatosan emelkedik, nem ritkán 41 Celsius-fok fölé.

A sajtószóvivő végül arra is kitért, hogy a mentőszolgálat munkatársai idén is felkészültek a várható igénybevételre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában