égi csoda

2019.07.17. 19:45

Több nógrádi fotóst is megihletett a holdfogyatkozás

Csodás fotókat kaptunk a kedd éjszaka történő részleges holdfogyatkozásról.

Nool

Fotós: Marti Richárd

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Komka Péter az MTI nógrádi fotóriportere lélegzetelállító fotókat készített a kedd éjszakai részleges holdfogyatkozásról. A nem mindennapi égi jelenség fotósainkat, és olvasónkat is megihlette.

Fotó: Marti Richárd
Fotó: Ladóczki Balázs
Fotó: Hüvösi Csaba

A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Földárnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. Nem parallaktikus jelenség, azaz a Földről és az űrből is mindenhonnan látható, ahonnan a Hold éppen akkor látható.

A legfeltűnőbb égi jelenségek közé tartozik, hiszen szabad szemmel is jól látható az égbolton. Korábban a történelemben baljós jelként tartották számon, egyes népeknél egyenesen rettegtek tőle. Az ókorban a csillagász papok tartották számon a Hold fény-árnyék változásait, például Mezopotámiában a hónapok számlálása a hold-perióduson, amely 29,5 nap, alapult.

Részleges holdfogyatkozásról beszélünk, ha a Hold csak részben lép be a Föld árnyékának belső részébe, az umbrába. Ilyenkor a Föld szürke árnyékot vet a Hold felszínének egy részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában