átadóünnepség

2019.07.25. 13:45

Százmilliós CT készüléket adtak át a balassagyarmati kórházban

Nélkülözhetetlen berendezéssel gazdagodott a dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet eszközállománya. Az új 80 szeletes CT-készülék átadóünnepségén dr. Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztérium egészségügyi gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkár is jelen volt.

Lászlók Judit

Más egészségügyi intézmények munkatársai is megtekintették az új berendezést Fotó: Torjay Attila

Fotó: (c)Torjay Foto

A 143 millió forintos, korszerű készülék üzembe helyezése jelentősen növeli a betegellátás színvonalát, a betegbiztonságot, a jobb, gyorsabb képalkotásnak köszönhetően bővülnek a diagnosztikus lehetőségek. Az ünnepélyes átadáson dr. Szigeti Szabolcs, helyettes államtitkár Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár jókívánságait tolmácsolva elmondta: ez a esemény egy hosszú, több éve tartó fejlesztési folyamat újabb felemelő állomása mind a kórház, mind pedig a régió egészségügyi ellátásnak a történetében.

– A Balassagyarmati dr. Ke­nes­sey Albert Kórház és Ren­de­lő­in­té­zet már két uniós ciklusban is számos projekt kedvezményezettje volt – mondta dr. Szigeti Szabolcs, helyettes államtitkár, hozzátette – Az elmúlt években a kormány több mint 500 milliárd forintos fejlesztéseket hajtott végre a kon­ver­gen­cia­ré­gi­ók­ban, amelynek eredményeként 77 kórház, 54 rendelőintézet és 104 mentőállomás újult meg, illetve 23 új rendelőintézet és 31 új mentőállomás épült.

Más egészségügyi intézmények munkatársai is megtekintették az új berendezést Fotó: Torjay Attila

Balla Mihály országgyűlési képviselő nagyon fontos állomásnak nevezte a készülék beszerzését, amelyet egy évek óta tartó folyamatos munka előzött meg, annak érdekében, hogy egy modern diagnosztikai eszköz létesülhessen a kórházban.

– Az elmúlt időszakban egyre több orvosi létesítmény kap fejlesztési támogatást a régióban, amely elsősorban a falvak alapellátását szolgálja – mondta Balla Mihály, hozzátette – Elengedhetetlen, hogy Balassagyarmaton is legyen ilyen készülék. Természetesen bízunk abban, hogy minél kevesebb alkalommal használják, azonban ha valakinek mégis szüksége lenne rá, akkor a beteget a lehető legjobb körülmények és eszközök várják a kórházban.

A Dr. Kenessey Albert Kórház- és rendelőintézet igazgatója, dr. Szabó Géza szerint nagy öröm számukra, hogy a széles körű gyógyítási folyamat diagnosztikus kihívásainak megfelelő és korszerű CT-berendezést adhattak át.

– Az új készülék jelentősen csökkenti a betegek sugárterhelését és a vizsgálat idejét, valamint számos új diagnosztikai lehetőséget nyújt a klinikai szakmák és a páciensek számára – mondta az igazgató, hozzátette – Nem elhanyagolható tény, hogy az eszköz átlagosan 25 százalékkal kevesebb energiát használ fel a korábbival ellentétben. Ráadásul a berendezés 200 kg felett is terhelhető, valamint könnyebb a betegek felhelyezése a vizsgálóasztalra.

Az ünnepélyes beszédek után a történelmi egyházak képviselői is megáldották a készüléket. Ezt követően a jelenlévők megtekinthették a CT-laboratóriumot, valamint az új eszközt is.

Röntgeneredményt értékel a gép

A CT-vizsgálat a testen áthaladó röntgensugarakkal történik. Ezeket a test különböző szövetei különböző mértékben nyelik el. Számítógép értékeli az eredményeket, az orvosoknak számos információt adva.

Az Állami Egészségügyi Központ főigazgatója, dr. Gondos Miklós is részt vett az ünnepségen. Beszédében kiemelte: a kórház korábban részese volt egy nagyobb fejlesztésnek, de egy ilyen eszköz beszerzésére akkor nem volt lehetőség. Aztán egy évvel később kiderült, hogy a régi CT-készülék javítása mintegy 30–40 millió forintba kerülne, ezért úgy döntöttek, hogy támogatják az intézményt egy olyan eszköz beszerzésében, ami megfelel a kor követelményeinek.

A rendezvényen elhangzott, hogy a régió évek óta részese az országos fejlődésnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában