összefogás

2019.07.31. 16:45

Önkéntesek újítják fel az eresztvényi kirándulóhelyet

Alig két hónapja tevékenykednek látványosan a közösségi oldalon, máris rengeteg követőre tettek szert. A Salgótarjáni Lokálpatrióták együtt, egyazon célért dolgoznak: a látványos és pozitív változásért, a nóg­rádi megyeszékhelyen.

Palchuber Kinga

Eresztvényben, a szebb napokat látott kirándulóhelyen új szalonnasütőt alakítottak ki Fotó: L. B.

Fotó: Balazs Ladoczki

Összeállt egy lelkes – mintegy tíz fős maggal rendelkező – salgótarjáni csapat, amely önerőből kezdett el cselekedni környezete és a közösségi élet felvirágoztatásáért a megyeszékhelyen.

– Bízunk a változásban! Tavaly tavasszal született meg bennem az a gondolat, hogy Eresztvényben a régóta romos kis hidat helyre kellene pofozni. A tervemet Márton Norbert barátom is támogatta, így megtettük az első lépést és rendbe tettük az objektumot – mondta Simon Gyula, a Salgótarjáni Lokálpatrióták ötletgazdája.

Hozzátette: az önkéntes akció után rengeteg pozitív visszajelzést kapott, s már ekkor tudta, olyan csapatra van szüksége, amely ugyanolyan elszántan szeretne tenni Salgótarján fejlődéséért, mint ő maga. Az önkéntesek célja, hogy közösségi szintre emeljék szülővárosukban a környezettel, valamint az emberekkel való törődést. Továbbá szeretnék tisztábbá és szebbé tenni lakóhelyüket, és a természetvédelem fontosságára is felhívnák munkájukkal az emberek figyelmét.

Eresztvényben, a szebb napokat látott kirándulóhelyen új szalonnasütőt alakítottak ki Fotó: L. B.

– Kis lépésekben haladunk, de ahogyan az óceánok is apró vízcseppekből állnak, úgy a mi törekvésünk is eljuthat egy nagy összefogás szintjére – hangsúlyozta Simon Gyula.

Szántó Erikának, a csapat másik lelkes tagjának is szívügye a városi esztétika javítása, de az emberek segítése is kitölti a mindennapjait. – Egy hónapja átgondoltabban tevékenykedünk, s sok emberhez eljutott már a hírünk. Rendszeresen gyűjtünk szemetet városszerte, de nemrég a Balassi- és a Petőfi-pihenőt is ismét megigazítottuk.

A helyszíneken levágtuk a füvet, és gyújtóst készítettünk oda, hogy a látogatók már csak élvezhessék a nógrádi természet nyújtotta örömöket – mondta Szántó Erika, aki szerint az emberek hozzáállása a legfontosabb. A lokálpatrióták ugyanis hiába tesznek meg mindent a változásért, ha az arra járók tönkreteszik a rendbe hozott dolgokat.

Az önkéntesek hozzáfűzték: a közelmúltban újra megszállták Eresztvényt, hogy a Salgó Hotel melletti tisztáson befejezzenek egy új nyársalót. Emellett elkészítettek egy új padot és két rönkülőkével is gazdagították a kirándulóhelyet. E munkát július 28-án, vasárnap koronázták meg egy találkozóval, melyre várták a tettre kész városlakókat is. A programok között szerepelt az új nyársaló telepítése mellett a kihelyezett szemeteszsákok cseréje, a hulladékgyűjtés is. A munka végén a jelenlévőket egy közös nyársalással is várták a szervezők.

– Szeretnénk a jövőben egyesület formájában tovább működni, hogy a köztudatban is megismerjék a nevünket. Éppen ezért örülnénk, ha minél több támogatót találnánk a munkánkhoz. Az erdészet fát biztosított a projektünkhöz, de az eresztvényi látogatóközponttal is nagyon jó a kapcsolatunk.

Hiú ábrándokat nem kergetünk, de úgy gondoljuk, ha nem próbálunk meg tenni valamit, akkor az esélyét sem adjuk meg annak, hogy változás történjen! – emelték ki az önkéntesek, akik közösségi oldalukon örömmel fogadják a lakosság észrevételeit, hogy hol tehetnének még a további fejlődésért.

Úgy látják: együttműködve, az ellentéteket félretéve van esély a változásra.

Elképzelésekből nincs hiány

A Salgótarjáni Lokálpatrióták a térség környezeti értékeit óvják a már kialakított közösségi terek állapotának javításával, de kirándulásokat és közösségerősítő programokat is szerveznek. Terveik között szerepel az eresztvényi közösségi programok beindítása, Kercsegen a nyársalók felújítása, faültetés és faosztás városszerte, madáretetők kihelyezése, a hátrányos helyzetű gyerekek támogatása. Emellett havonta egyszer szemetet szednének a szükséges helyen, de a sípálya felvirágoztatását is feladatuknak tekintik. Remélik, hogy a jövőben virágzó együttműködéseket köthetnek egyebek mellett az erdészettel, a nemzeti parkkal, a Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-vel, az önkormányzattal, a geoparkkal is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában