kitüntető érzés

2019.07.21. 11:07

Megszépült a salgótarjáni kórház hospice-részlege

Amikor befejeződik az aktív daganatellenes kezelés, nincs további gyógyszer, amit az onkológián adhatnának, akkor a hospice palliatív ellátás az egyik megoldás, ahol a gyógyíthatatlan betegek utolsó életszakaszát megkönnyíthetik, a fájdalmukat csökkenthetik.

Méltóságteljes környezetben – amatőr képzőművészek munkái díszítik az osztály folyosójának falait

Fotó: DTS

Magyarországon Polcz Alaine-nek köszönhetően 1991 óta létezik hospice-ellátás. Fő feladatuk a fájdalomcsillapítás, a testi és a lelki panaszok kezelése. A hospice-osztályok célja, hogy minél kevésbé kórházi osztályként működjenek, hogy otthonosságot teremtsenek, az életnek ebben a nehéz szakaszában méltóságteljes, békés környezetet biztosítsanak.

Méltóságteljes környezetben – amatőr képzőművészek munkái díszítik az osztály folyosójának falait

A Szent Lázár Megyei Kórházban az Onkológiai Osztály mellett 2019. februárjától működik húszágyas hospice-részleg. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete küldetésének érzi a rákbetegek szolgálatát. A kórház vezetésével és a szakszemélyzettel egyeztetve adományokból segítik az osztály felszereltségét, otthonosabbá tételét. Képzett önkénteseik rendszeresen felkeresik az osztály betegeit, elbeszélgetnek velük, meghallgatják őket, könnyítve nehéz életszakaszukat.

Közös gondolatként fogalmazódott meg, hogy szépítsék meg az osztály folyosójának falait. A szervezet amatőr képzőművész tagja, Dr. Telekné Tőzsér Irén állította össze a Kohász Képzőművészkör, a Maszat Rajzszakkör és az Art 11 Alkotó Társaskör képzőművész csoportok amatőr művészei által készített képeket.

Civil munkájukkal Albert Schweitzer szavai szerint cselekednek: „Tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is – valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában