Nógrád megye

2019.07.21. 06:50

Le az egyszer használatos műanyagokkal!

Környezettudatosabb életre hívja fel figyelmünket a Műanyagmentes Július.

Kis Dalma Róza

Alig bírnak a sok PET-palackkal a hulladéklerakón – ideje odafigyelni a környezetünkre is

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

A kezdeményezés 2011-ben indult útjára Ausztráliából. A kihíváshoz már 120 millióan csatlakoztak, és 177 országban van jelen.

A kampány nem arról szól, hogy egész hónapban nem használunk plasztik termékeket, hanem arról, hogy egy hónapig próbáljuk mellőzni az egyszer használatos műanyagokat. Ilyenek például a nejlonzacskók, a szívószálak, vagy a PET-palackok. Azt gondolnánk, hogy nincs hozadéka annak, ha egy hónapig műanyagmentesen élünk, a kezdeményezők azonban kitartanak céljuk mellett: váljon életformává a környezettudatosság!

Alig bírnak a sok PET-palackkal a hulladéklerakón – ideje odafigyelni a környezetünkre is
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A Műanyagmentes Július amellett, hogy buzdít a bolygó védelmére, alternatívát is ad arra, hogyan tudjuk mindezt megtenni. Ilyen tipp, hogy vigyünk magunkkal saját táskát vásárláskor, mielőtt a kasszánál újabb nejlonszatyrot kérnénk, vagy többször használható palackban hordjuk az innivalót, ahelyett, hogy mindig új flakont vennénk. Mindez egyszerűen kivitelezhetőnek tűnik, ám nehezen elkerülhető termék a műanyag, ha valóban nagy mennyiségben vásárolunk.

A hónap felét már magunk mögött tudhatjuk, így utánajártunk, hogy mennyire álltak készen a műanyagmentességre az üzletek és vásárlóik.

– Nejlonzacskót minden vásárló használ. Azért kedvelik a műanyag szatyrot, mert a papír átszakad a nedvességtől – mondta Kasper Zsolt, az egyik nagyáruház salgótarjáni üzletvezetője.

A Műanyagmentes Július kampány előnyben részesíti a saját készítésű szatyrok használatát gyümölcs és zöldség vásárlásakor, ezt azonban az üzletvezető nem tartja megvalósíthatónak.

– Bármilyen szatyorban nem lehet lemérni a mérlegen a termékeket, hiszen annak pluszsúlya lehet. Amennyiben valaki mégis nejlonszatyor nélkül szeretne vásárolni, megpróbálnánk lehetővé tenni úgy, hogy a kasszánál külön lenne lemérve a termék, a szatyor nélkül – vázolta a lehetőségeket az üzletvezető.

Meglátása szerint a vásárlók nagy része változtatna a hozzáállásán, ha fel lenne rá hívva a figyelmük valamilyen marketingtermékekkel, illetve megoldható lenne a műanyagmentesség papírszatyrokkal is.

A papírzacskó valóban megoldás lehet, ennek elérését Tóth Erika, belvárosi zöldség- és gyümölcsárus már lehetővé is tette üzletében. Azért döntött amellett, hogy a nejlonszatyron kívül papírtasakba is csomagol, mert látta, hogy mennyi nejlon megy feleslegesen a szemétbe.

– Sajnos a papír sem alkalmas minden termék elvitelére. Például pár szem cseresznyét szedhetünk bele, de egy görögdinnyét már nem. Illetve túl nagy mennyiséget nem könnyű benne szállítani, hiszen könnyen kiszakad – mondta az árus, aki úgy tapasztalta, hogy az idősebb korosztálynál jellemzőbb a saját szatyorral való vásárlás.

– Július elteltével is szeretnénk biztosítani a papírszatyrot, mint lehetőséget, ha valaki a műanyagmentesség mellett dönt. Én magam is jobban szeretek papírzacskóban vásárolni, sőt, ha rajtam múlna, visszaváltható üvegben adnék el üdítőt is, a PET-palack helyett – tette hozzá Tóth Erika.

Megkérdeztük: Gyakran használ nejlonzacskót?

Tóth Péter: – Ha vásárolok, mindig nejlonzacskót kérek, amit egyből ki is dobok a szemetesbe, ha a továbbiakban nincs rá szükségem. Ha papírban adnák, nekem az is megfelelne, de a nejlonba több minden fér. Például el sem tudom képzelni, hogy a húsárut nejlon helyett mibe csomagolnám, hiszen nagy, és könnyen levet ereszthet, ami a papírt szétszakítja.

Nyitrai Lajosné: – Szelektíven gyűjtöm a szemetet otthon, de én szeretem a nejlonszatyrot. Ha gyógyszertárban vásárlok, akkor kifejezetten zavar, ha nem adnak zacskót, mert sokszor kéthavi mennyiséget váltok ki egyszerre, és nem fér el minden a táskámban. Nem tudom, mi lenne, ha kivonnák a forgalomból a műanyag szatyrot, szerintem nagyon praktikus.

Oláh Béla: – Nem szoktam új szatyrot venni, csak ha nem viszek magammal sajátot. Az autóban is szoktam tartani zacskót, hogy könnyebb legyen pakolni bevásárláskor. Ha látok valamilyen üzletben papírszatyrot, akkor azt szoktam használni. Pékárut például csak papírba teszek. Szerintem, ha a gyümölcs mellé is lenne kitéve papír, ott is azt használnám, nem a nejlont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában