hazugságok nélküli valóság

2019.07.28. 19:45

Küzdelmek és álmok: filmet forgatnak a salgótarjáni meleg pár életéről

A salgótarjáni származású Váradi Lénárd és Gagyi Gergő története nem mindennapi, ők ketten egy párt alkotva vették fel a harcot a nehézségek ellen. A roma fiatalok életéről dokumentumfilm készül. Lénárd ugyanis még csak 16 éves volt, amikor eldöntötte: musicalfilmet ír az életéről. Ekkor még senki nem vette komolyan az elképzeléseit…

Palchuber Kinga

Fotó: Ladóczki Balázs

Erre az álomra és a határozott elképzelésre figyelt fel Oláh Kata filmproducer is, aki a fiatalok történetét meghallgatva felkarolta az ötletet, s felajánlotta segítségét egy filmpályázat benyújtásához. A tapasztalt szakember ötlete volt, hogy Lénárd filmjének készítési folyamatairól egy dokumentumfilmet is rögzítsenek.

– Amikor Kata felhívott, hogy személyesen is meg szeretne ismerni minket, akkor Gergő is meglepődött. A szakmában egy olyan híres filmproducerről beszélünk, akinek számos film fűződik már a nevéhez. Nekem ez hatalmas dolog volt, hiszen én minden lehetőséget bátran megragadok, hogy elérjem a céljaimat. Gergő is látott fantáziát a dologban, s ő is bekapcsolódott a munkába. Már közel egy éve folyik a munka, s talán Gergőnek nagyobb szerepe van már a forgatókönyvírásban, mint nekem! A darab beadását Amerikába tervezzük, így hamarosan angolra is átírjuk a szöveget, amelyhez Kemény Zsófia írótól is segítséget kaptunk – mondta a Nool.hu-nak Lénárd.

Váradi Lénárd és Gagyi Gergő története filmet ihlet Fotó: L. B.

A fiatalok nagyot álmodtak: Trieszt után Torontóba is eljutott a két homoszexuális, szegény sorból érkező roma fiú története. Hosszú idő óta most először került be magyar filmterv a Kanadai Dokumentumfilm-fesztiválra meghívott több mint húsz terv közé.

– Bízhatunk abban, hogy valaki lát bennünk kellő fantáziát, s a producer megkapja a megvalósításhoz szükséges támogatást. Amennyiben külföldről is finanszírozzák majd a munkát, akkor a dokumentumfilmmel nemzetközi fesztiválokon is bemutatkozhatunk – folytatta Lénárd.

A fiatal jól tudja: ahhoz, hogy sikeres legyen, még rengeteget kell tanulnia és dolgoznia, hiszen számára az a legfontosabb, hogy munkájával minőséget képviseljen és ne csupán pillanatsztárként ismerjék a nevét.

– Az ismertség hatással volt a magánéletünkre! A televízióban Gergőt látta az édesanyja – aki még a kapcsolatunk elején kitagadta őt –, majd lelkesen újságolta az unokáinak, hogy a fia népszerű lett. Ekkor úgy tűnt, újra közel tudnak kerülni egymáshoz, de pár nappal később, mielőtt újra felvehette volna a kapcsolatot Gergővel: életét vesztette. Gergőnek a szíve darabokra hullott, de a tragédia összehozta a családot… – mesélte Lénárd.

Gergő édesapja ezután beengedte a fiúkat az otthonába, amelyre Lénárd és Gergő hároméves kapcsolata során eddig még soha nem volt példa. Sok minden megváltozott a fiúk körül: rengeteg pozitív visszajelzést kaptak az emberektől, amióta megismerték őket. Kezdetekben senki sem hitt Lénárdban, ám mióta nyilvánosságot kaptak, hirtelen mindenki elfogadta a melegségét és a „barátja” szeretne lenni. Gergő először tartott a médiaszereplésektől, ám végül ő is belátta, hogy saját példájukon keresztül segíthetnek a hasonló helyzetben lévő társaiknak.

– Nem számítottunk ekkora érdeklődésre, s most sem akarunk bulvárlapok hasábjain meleg celebpárként szerepelni! A filmmel azt szeretnénk üzenni: mindig mindenből van kiút! – hangsúlyozta Lénárd. A dokumentumfilm a fiúk életét mutatja be, amely a túlkapások és a hazugságok nélküli valóságot tükrözi. A kamerák már egy éve rögzítik, hogyan is válhat valóssággá a két különös sorssal megáldott roma fiú álma. Lénárd és Gergő továbbra is keményen küzdenek és dolgoznak azért, hogy a filmjük vége igazi „happy end” legyen. Bár, kicsit talán már most is az...

Ősszel önálló lemezt készítenek

Lénárd a musicalt Gergő saját dalaira szeretné felépíteni, amelynek egyik betétdala már elérhető a legnagyobb videómegosztó portálon is Boldogság címmel. Gergő mostanában elég gyakran zenéket szerez: több magyar énekeseknek írja a dalokat. A fiúk fontosnak tartják, hogy játékfilmjükben kezdő tehetségek is szerepet kapjanak, megadva az esélyt az érvényesülésre. Lénárd a saját álmán túl szeretné, ha Gergő énekesi karrierje is beindulna, ám párja kimondottan kerüli azon kiadókat, ahol a trendit kellene képviselnie. A fiatalok ősztől egy önálló lemezen dolgoznak, amelyen tizenegy – többféle stílusú – dal fog megjelenni. Az albumon duettek is hallhatóak lesznek, amelyben ismert szakmabeliek működnek közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában