Balassagyarmat

2019.07.12. 15:06

Hiánypótló kötet a parancsnokról

Nagy László tollából született meg az egykori városparancsnok, Baráti Huszár Aladár életrajza.

N. J. Á.

A budapesti főpolgármesterként is tevékenykedő Baráti Huszár Aladár élete példaértékű: a nemesi családból származó férfiú szolgált az I. világháborúban, majd tevékenyen részt vett városparancsnokként az 1919-es csehkiverés eseményeiben. Elvei szerint a nemesség kötelez, ezért a dualista Magyarország miliőjébe születettekhez híven nem kedvezett egyik politikai oldalnak sem, szenvedélyesen kikelt a nácizmus ellen, nem szimpatizált a szocialistákkal sem.

Lánya, Mária elbeszélése alapján személyes tragédiáját is ez az elvhűség okozta: 1944. október 4-én a nyilasok vitték magukkal, aznapi listájukon ő volt a 3. letartóztatandó személy. A szerző lelkes kutatásának köszönhetően egy korábbi ténybeli hibára is fény derült: Baráti Huszár Aladár nem Mauthausenben, hanem a dachaui táborban hunyt el, nem sokkal a második világháború vége előtt.

Nagy László szerint az elkészült mű nem regényes élettörténet, hanem dokumentumokkal alátámasztott, lábjegyzetelt életrajz, amely pontosan megjelöli a kutató- és gyűjtőmunka során fellelt forrásokat. Teljes képet ad az emberről és a korról, amelyben élt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában