Korlátozás

2019.07.09. 06:40

Három helyszínen is csökkent a sebességhatár Nógrád megyében

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a kezelésében lévő gyorsforgalmi és főúthálózaton tavaly mintegy húsz, az idei év első öt hónapjában pedig tíz helyszínen csökkentette a megengedett sebességet. Ebből három szakasz – mintegy 800 méter – érintette Nógrád megyét.

Palchuber Kinga

Fotó: Balazs Ladoczki

A sebességhatárok nincsenek kőbe vésve: a közlekedési törvény értelmében több hatóságnak is feladata ezek szükség szerinti módosítása. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ennek érdekében rendszeresen kommunikál a rendőrséggel, s a szakemberek iránymutatásai mindig mérvadóak a sebességhatárokat módosító döntéseknél. A változások nagy része általában a gyakori balesetek, az átépítések, az üzemeltetési tapasztalatok, a forgalmi adatok, a balesetveszély, vagy lakossági és önkormányzati kezdeményezések alapján történik.

– A társaságunk kezelésében lévő gyorsforgalmi és főúthálózaton 2018–2019-ben tartottuk, illetve tartjuk a forgalmi rend időszakos – ötévenként esedékes – felülvizsgálatát. Ezek a vizsgálatok országosan tavaly 749 kilométer, míg idén 1049 kilométer főutat érintenek – mondta Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető.

A közút 2018-ban összesen tizenkilenc, 2019 első öt hónapjában pedig tíz helyszínen csökkentette a megengedett sebességet: Nógrád megyében három helyszínen – mintegy 800 méteren – mérsékelték a megengedett sebességet. Tavaly a 2-es számú főúton – Szendehely átkelési szakaszán – a jobb oldalon 45 méter hosszan 50 kilométer/óráról 40-re csökkent a maximális sebesség; az útcsatlakozás csomóponti látómezője miatt volt indokolt a változtatás. A másik sebességhatár-csökkentés 2018-ban szintén a 2-es számú főutat érintette: 670 méteren – Nagyoroszi átkelési szakaszán – 50 kilométer/óráról 40-re mérséklődött a sebesség.

Ami az ez évre vonatkozó döntéseket illeti: lakossági kérésre a 23-as számú főúton, Nemti átkelési szakaszán 67 méteren a buszmegállók közelében 50 kilométer/óra helyett immár csak 40 kilométer/órával közlekedhetnek a sofőrök. A helyiek örülnek a módosításnak, amelytől azt remélik, hogy kevesebb lesz a száguldó autós.

Az elmúlt másfél évben országosan csak két helyen történt a sebességhatár megemelése: a 4-es főút Szajol és Törökszentmiklós közötti szakaszán, valamint a 21-es főút bővítése miatt, utóbbin már 110 kilométer/órával haladhatnak az autósok.

A közút a jövőben is folyamatosan szemmel tartja a forgalom és a balesetek számának alakulását, s amennyiben szükségessé válik a módosítás, azt a közlekedők biztonsága érdekében végre is hajtja. A társaság továbbra is fogadja a bejelentéseket.

Gyorshajtás szüli a baleseteket

A hivatalos rendőrségi adatok szerint tavaly mintegy 17 ezer személyi sérüléses baleset történt. Ez 2,5 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben, s 2010 óta a legmagasabb érték. A közúti balesetekben 2018-ban 633-an vesztették életüket: ezek 31 százalékát a gyorshajtás okozta. Az egyik pénzintézet kutatása szerint lakott területen belül az autósok 57 százaléka tartja be a sebességhatárt, míg 90 kilométer/órás korlátozásnál már csak a 49 százalékuk követi a szabályokat. A megkérdezettek 79 százaléka a sebességhatárra, 84 százaléka pedig a vezetés közbeni telefonhasználatra vonatkozó előírásokat szegi meg. A nők óvatosabbak: 48 százalékuk vezet a megengedettnél jelentősen lassabban, míg a férfiak esetében ez csak 30 százaléknál fordul elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában