2019.07.31. 06:50
Főzött fagylalt a vevő kedvence, tölcsérből nyerő az ostyapohár
Megyeszerte tombol a fagylaltszezon. A legkedveltebbek a különleges finomságok, a hagyományos ízeknek, mint a csokoládé és a vanília már lejárt az idejük.
Számos hideg finomság közül választhatnak a fagylaltok kedvelői. A gyümölcsös ízek különösen népszerűek mostanában
Forrás: NMH
Fotós: H.M.
A nagy kánikulában mindenkinek jólesik a hűsítő édes finomság, nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű.
A fagylalt többnyire tejből, tejszínből, ízesítő anyagokból és tojássárgájából készül. Ez a főzött változat, amely leginkább cukrászdákban és kézműves fagylaltozókban kapható. Az iparilag készült hűsítő nem tartalmaz sem tojást, sem tejszínt, maximum azok por változatát. Ezeket általában kevésbé kedvelik a vásárlók, de az áruk kedvezőbb.
– A legjobb fagylaltok azok, amelyek olasz alapanyagból készültek kézműves technológiával. Fontos, hogy főzött legyen, a gyümölcsalapúak pedig tartalmazzanak valós gyümölcsöt minimum 20–30 százalék arányban – mondta el portálunknak Antal Éva salgótarjáni fagylaltárus, aki azt is elárulta, hogy ezek a legkedveltebb hűsítő édességek.
Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon sok helyen az iparilag készült fagyit árulják, amelynél csupán azért nagyobb egy adag, mert fel van fújva levegővel, ráadásul az íze sem ugyanolyan, mint a főzött finomságé. Nem éri meg fogyasztani.
Az árus arra is kitért, hogy egy gombóc fagylalt 220–250 forint körül mozog jelenleg, majd kitért arra is, hogy melyek a közkedvelt ízek.
– Tapasztalatom szerint a legjobban a citrom ízesítést kedvelik a vásárlók, de népszerűek a csokoládés fagylaltok is, mint például a retró csokoládé vagy a gyerekek nagy kedvence a kinder. Sokan szeretik a gyümölcsös változatokat is, így népszerű a citrom mellett a banános, a kivis, valamint a pisztáciás íz is. Napjainkban egyre többen szenvednek laktózérzékenységtől, ezért is választják néhányan a gyümölcsös édességet – közölte Antal Éva.

Fotó: H.M. / NMH
Mint mondta, a legtöbben még mindig a hagyományos tölcsért kedvelik, de szívesen fogyasztják az úgynevezett ostyapoharat és a kürtős kalácsból készült tölcsért is. Utóbbi újdonságnak számít.
Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea, az egyik salgótarjáni belvárosi cukrászda vezetője elárulta, hogy rengetegféle finomság közül választhatnak napjainkban a vendégek, hiszen több mint 70-féle ízesítést különböztetnek meg.
– A legnépszerűbb ízek közé tartozik egyebek mellett a nutellás rizs, a csokis keksz, a tejbegríz, a málnás csokoládés, a somlói, amelyben piskóta is van, valamint az úgynevezett vaníliás álom, amely narancsot és vaníliát is tartalmaz – árulta el Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea, aki szerint mostanság a hagyományok ízeket már kevesebben veszik. Az emberek kedvelik a különlegességeket, a gyümölcsös ízeket is szeretik a nyári hőségben.
A tölcsérek közül tapasztalta szerint kelendő az édes, a csokis, a cukros, de a sétálókelyhet is sokan választják.