kirándulás

2019.07.11. 09:13

Felvidéki utakon jártak a balassagyarmati iskola diákjai

A Szabó Lőrinc Általános Iskola két hetedik osztályából 45 diák látogathatott el egy pályázatnak köszönhetően a Felvidékre.

Sz. R.

Mikszáthfalvára is ellátogatott a csoport Fotó: NMH

A négynapos utazás célja a történelmi Nógrád, Hont és Gömör vármegyék bejárása volt. Várak, templomok és váro­sok megtekintése tette feledhetetlenné a résztvevők számára az utazást. Felkeresték a füleki várat, Rimaszombat nevezetességeit, de megcsodálták a híres Andrássy Mauzóleumot is. Legtávolabbi úti céljuk Kassa volt, ahol gyönyörködtek a Szent Erzsébet-dómban, s koszorút helyeztek el II. Rákóczi Ferenc síremlékén és Márai Sándor szobránál is.

A csoport túrázáson is részt vett, a világörökség részét képező Szádelő-völgybe és a Maginvári kilátóhoz is ellátogattak. Sajógömörön Cinka Panna és Mátyás király szobrainál is elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

Mikszáthfalvára is ellátogatott a csoport Fotó: NMH

Különleges élményt jelentett a balassagyarmati tanulóknak a bátkai magyar tannyelvű alapiskolában tett látogatás, ahol barátságos focimeccset is játszottak a helyi diákokkal. Madách Imre kastélyát, Mikszáth Kálmán szülőházát és a Balassiak kékkői várát is meglátogatták a felvidéki kirándulás során, s mindenütt koszorúzást és rövid megemlékezést is tartottak.

A diákok és tanáraik egyaránt elismeréssel szóltak szádalmási szálláshelyükről, ahol az egyik este még táncházat is szerveztek számukra, és nagyon jól érezték magukat. Köszönettel tartoznak Privacsek Károlynak, a honismereti kör vezetőjének, aki élvezetes módon mutatta be a tanulóknak a Felvidék gyöngyszemeit. Életre szóló emlékekkel tértek haza a tartalmas utazásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában