tilosban járnak

2019.07.12. 06:40

A veszély ellenére is sokan csobbannak a nógrádi szabadvizekben

Egyedi örömeket jelenthet, ugyanakkor komoly veszélyeket is tartogathat, ha valaki a szabadvizeket választja kikapcsolódása színhelyéül. A legtöbb tóba, folyóba, avagy patakba csobbanni szűkebb pátriánkban is tiltott, mégis sokan megszegik a szabályokat, hiába minden figyelmeztetés.

Hegedűs Henrik

Ahol engedélyezett, ott igazi felüdülés megmártózni a szabadvizekben Fotó: NMH

Fotó: Pesthy Márton

Igen komoly előírások vonatkoznak a szabadvízi strandolásokra. Az ilyen helyszíneken az üzemeltetőknek négy alapvető feltételt kell teljesíteniük, különben a hatóság nem adja ki az engedélyt: legyen úszómester, rendezett átöltözési lehetőség, normális illemhely és zuhanyzó, illetve elengedhetetlen a megfelelő vízminőség. Nógrád megyében két strand rendelkezik ezekkel a kritériumokkal: Salgótarjánban a Tóstrand, valamint Bánk.

Utóbbi rendkívül népszerű. Ivanics András polgármester elmondta, hogy az önkormányzat által üzemeltetett strandon minden adott a kellemes kikapcsolódáshoz. Sokan épp azért választják a gyönyörű természeti környezettel körülvett tavat, mert imádják a szabad vízfelületet, és a fővárosból és a környékéről megéri ötven-hatvan kilométert utazni azért, hogy ezekben az élményekben részesülhessenek. Idén nyár elején, amint beköszöntött a várva várt kánikula, hatalmas tömegek jelentek meg. Törekednek arra, hogy a különböző szolgáltatások színvonalát emeljék. A falu vezetésének komoly célja, hogy a legrövidebb időn belül jelentősebb fejlesztéseket hajtsanak végre, ami nélkülözhetetlen a minőség emeléséhez, és a bejáratot is közelebb hozzák a tóparthoz.

Balassagyarmat üdülőövezetében, a nyírjesi tórendszer eredetileg nem fürdővendégek fogadására, hanem halgazdasági célokból és víztározó biztosítása okán létesült, mégis, egyre többen jönnek ide kiruccanni egy-egy hétvégén, vagy a nyári szabadságok alatt. Holott több tábla is jelzi, tilos a fürdőzés – kivéve persze a triatlonverseny alkalmával. Az utóbbi években többen életükkel fizettek a felelőtlen megmártózásért. Nemrégiben egy középkorú úr gondolta úgy, hogy az est leszállta után úszik egyet a tóban, aztán a búvárok hozták fel a testét a mélyből. Senkinek sem ajánlatos tehát, hogy a Nyírjesben lubickoljon, mégis, sokan mit sem törődnek a figyelmeztetésekkel.

Csach Gábortól, a város alpolgármesterétől megtudtuk, a közeljövőben jelentős fejlesztéseket végeznek a pihenőövezetben, aminek egyik vívmányaként a legnagyobb tavon egy strandterületet különítenek el, ami minden feltételnek megfelel, ráadásul ingyenes lesz a használata.

Az Ipoly sem javasolt fürdőzésre, holott már a múlt század elején-közepén is közkedvelt pontok voltak a folyón: Balassagyarmaton a szabályozás előtt a Nádor utca meghosszabbításában, illetve a kórházzal szemközti utcák végén is volt egy-egy népszerű hely, alacsonyabb vízállás esetén a homokpadokon napozhattak a hölgyek-urak. Ma már ez nem engedett. Egy baráti társaság tagjai viszont rendszeresen ide járnak. Ahogy elmondták, gondosan kiválasztják a biztonságos szakaszokat, ahol nincs nagy sodrás, nincsenek örvények, és lehetőleg nem az áradások idejét választják a kedélyes úszkálásokra.

Hivatalosan azonban itt, mint ahogy minden egyéb folyón és patakon megyénkben tilos a fürdőzés.

Körültekintően mártózzunk meg!

Szeles Péter tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője elmondta, több formában figyelmeztetik a lakosságot a szabadvízi fürdőzés veszélyeire. Kifejtette, minden gyermeket meg kell tanítani ezeknek a veszélyforrásoknak az elkerülésére, fontos, hogy csak az arra kijelölt helyeken, a szakszemélyzet által ellenőrzött területen mártózzanak, a kisebbek kötelezően felnőtt kísérettel. Felhevült testtel, teli gyomorral, alkoholos állapotban semmiképpen se ugorjanak be a vízbe. A bányatavak e tekintetben kiemelten veszélyesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában