rózsás hangulat

2019.06.12. 08:25

Tűzijáték koronázta meg a nógrádsipeki falunapot

Hagyomány, hogy pünkösdkor tartják a falunappal egybekötött vadrózsafesztivált.

Sz. F.

Jelképesen ugyan, de elefánt is felvonult a fesztiválon

Forrás: NMH

Fotó: T. A.

Az ünnepség napokon keresztül tartott. Nógrádsipek pünkösdhétfőjén, Vizi Zoltán, a település polgármestere köszöntötte a 26. falunap résztvevőit. Megnyitóbeszédében köszönetet mondott annak a több mint félszáz embernek, akik aktívan részt vettek az előkészítő munkában, a Nemzeti Kulturális Alapnak, amely anyagilag támogatta rendezvényüket, valamint a fellépő csoportoknak, szólistáknak és a teret megtöltő közönségnek.

Utóbbiak soraiban sokan voltak, akik más településről érkeztek, hogy együtt szórakozzanak a nógrádsipekiekkel. A községben hosszú éveken át hagyomány volt, hogy ezen a napon választották meg a pünkösdi királyt. Most a virtus került előtérbe, sokan kipróbálhatták, hogy mennyi idei tudják megülni a rodeó bikát, s kié legyen a győzelem. A polgármester portálunknak azt is elárulta, hogy miért éppen a vadrózsa nevet viseli ez a fesztivál. A válasz: a sipek szláv eredetű kifejezés, ami vadrózsát jelent.

Egyszerre több helyszínen is zajlottak az események. A szabadtéri színpadon az óvodások és általános iskolások műsorával kezdődött az estig tartó műsor. Többek között fellépett a helyi Vadrózsa, a varsányi Muskátli és a herencsényi hagyományőrző együttes. A nógrádsipeki férfi nótázók és a modern táncosok is sikert arattak, aztán csendült fel a Mojito zenekar koncertje, volt szambabemutató, estétől pedig Charlie uralta a színpadot.

A Nógrád Megyei Ifjúsági Alapítvány külön programot szervezett a gyerekek részére, akiknek az önkormányzat az idén is ajándékkal kedveskedett. A herencsényi Cserfa Egyesület sátrában a bemutatón felhívták a résztvevők figyelmét a megújuló energia használatára. Megrendezték a helyi párlatok vetélkedőjét, de meg lehetett kóstolni a palóc ízeket, a híres sipeki laskát is. Az árnyat adó fák és sátor alatt kisebb közösségben poharazgattak, beszélgettek az emberek. A jó hangulatú fesztiváli kavalkád hétfő este tűzijátékkal fejeződött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában