holocaust

2019.06.11. 19:50

Több mint kétezer salgótarjánira emlékeztek

A holokauszt salgótarjáni áldozataira emlékeztek kedden a megyeszékhelyen, a főtéri postahivatal falán elhelyezett emléktáblánál. A rendezvényen felelevenítették a világtörténelem egyik legkegyetlenebb népirtását.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A gyászeseményen Szekeres Alexandra, a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium tanulója szavalt, majd Kerekes Gábor klarinétjátékát hallgathatta meg a szép számú résztvevő.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere beszédében felelevenítette a 75 évvel ezelőtt történt főbb eseményeket.

– 1944 tavaszán kezdődött minden, amikor a vidéki zsidóságot a nagy városokban összegyűjtötték, majd gettókba terelték őket. Ezt követően indultak el az első szerelvények Birkenauba és Auschwitzba, a halálba. Egymás után indították a túlzsúfolt vonatokat, amelyek Salgótarjánból Kassán keresztül közlekedtek. Az eseménysorozat végül az emberiség egyik legnagyobb tragédiájához vezetett. Salgótarjánból június 12-én indították útnak az első szerelvényt. A városból összesen 2310 embert szállítottak Auschwitzba. Többségük soha nem tért vissza – mondta Fekete Zsolt.

Hozzátette: ezen a napon Salgótarján, Magyarország és a világtörténelem egyik legsúlyosabb, emberiségellenes bűncselekményére emlékezünk. Azokra az ártatlan emberekre, akiket nem egyszerűen megöltek, hanem megfosztották az emberi mivoltuktól, a szabadságuktól, megalázták, elhurcolták, majd kivégezték őket, csak azért, mert zsidók voltak, csak azért, mert egy velejéig romlott eszme ellenségképet, politikai eszközt keresett, hogy hatalmat szerezzen és hatalomban meg is maradjon.

A polgármester beszédében azt is kiemelte, hogy bár egyre távolabbi ez a szörnyű emlék, azt azonban nem lehet engedni, hogy elhalványuljon. Az áldozatok és a túlélők iránti kegyeletből, az emberiség iránti felelősségérzet és tisztesség miatt sem, mert tanulni kell a múlt hibáiból, tragédiáiból és a történelem szörnyűségeiből.

– Az áldozatok értelmetlen halálát és szenvedéseit sosem fogjuk tudni igazán felfogni, megmagyarázni és sosem felejtjük el őket, emlékük és áldozatuk örökké velünk marad – osztotta meg gondolatait Fekete Zsolt, majd elhelyezték a megemlékezés virágait a főposta falán lévő emléktáblánál.

Balassagyarmat a következő helyszín

A Balassagyarmati Zsidó Hitközség a holokauszt hetvenötödik évfordulója alkalmából mártírmegemlékezést tart június 16-án, vasárnap, 11 órakor. Az ünnepélyes rendezvénynek a balassagyarmati műemlék zsidó temető mártíremlékmű ad majd otthont. Az eseményt megnyitja Bauer József, a Balassagyarmati Zsidó Hitközség elnöke. Emlékbeszédet mond majd Bauer József hitközségi elnök, valamint Radvánszki Péter rabbi. Ezt követően 12.30 órától az Ipoly-menti Zsidó Gyűjtemény és Kiállítóteremben az Élet Menete Alapítvány Cinkos, aki néma című vándorkiállítása nyílik meg, ahol Gordon Gábor, az alapítvány elnöke és Pécsi Tibor történész köszöntik majd a résztvevőket. Később Hárs Gábor bemutatja az érdeklődőknek Egy túlélő naplója című könyvét.

 

Címkék#holocaust

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában