nagyprépost

2019.06.24. 10:24

Szobrot emeltek Boldog Brenner Jánosnak Karancskesziben

Boldog Brenner János szobrának ünnepélyes felavatása mellett szentmise keretében bérmálkozást is tartottak úrnapja alkalmából vasárnap Karancskesziben.

L. J.

Az alkotás példaképet ad a fiatalságnak Fotó: Hegedűs Márk

Az ünnepség főcelebránsa dr. Beer Miklós, váci megyés püspök volt. Arra kérte az egybegyűlteket, hogy mindannyiunk számára Isten szeretetét jelenítse meg az egyház és legyen mindannyiunk Jézus személyes képviselője.

Balázs András plébános elmondta, hogy a szobor megvalósításához egy nagyobb felajánlást kaptak. Mint kiderült, az adományozó, Juhász Tibor célja az volt, hogy a szülőfalujában maradandó értéket teremtsen.

Az alkotás példaképet ad a fiatalságnak Fotó: Hegedűs Márk

Királyhegyi Gyula, Karancskeszi polgármestere kiemelte, hogy történelmi pillanatoknak lehetünk tanúi.

– Balázs András plébános alapötlete az volt, hogy egy olyan alkotás szülessen, amely mindannyiunk, de leginkább a fiatalság számára példaképet jelent. Így javaslatára a Boldog Brenner János-szobor megvalósítása mellett döntöttünk – mondta a településvezető, aki hozzátette: Molnár Péter szobrász munkáját dicséri az alkotás.

Brenner József, a vasvár-szombathelyi székeskáptalan nagyprépostja, a fiatalon mártírhalált halt vértanú testvére levelet küldött a település lakóinak, köztük a bérmálkozóknak. Arra buzdította a fiatalokat, hogy kövessék fivérét azon az úton, amelyen keresztül Isten országát építette ő is.

A levelet bekereteztetik és a későbbiekben megtekinthető lesz a templom falán. A bérmálkozók pedig hálából egy közös csoportképet küldenek majd a vasvár-szombathelyi nagyprépostnak, amely a köztéri alkotás felavatása után készült.

Áldozatra készen

Brenner János atya (1931–1957) minden áldozatra készen állt a hívekért. A kommunista hatalom azonban rossz szemmel nézte, főleg azt, hogy a fiatalokkal is foglalkozott. A mai napig nem lehet pontosan tudni, mi történt halálának éjjelén, 1957. de­cember 14-ről 15-re virradóan, csak mozaikdarabok állnak rendelkezésre. Brenner János az Oltáriszentséget véve gyalog elindult Zsida felé. Gyilkosai harminckét késszúrással ölték meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában