baleset

2019.05.01. 06:50

Munka közben is nagy bajok történhetnek

Magasabb volt 2018-ban a munkahelyi balesetek száma, mint tavalyelőtt, jelentős részük az építőiparban történt. Az előírások betartása fontos lenne, de sokan nem veszik elég komolyan a szabályozást, pedig emberéletek múlhatnak rajta.

Nagy Judit Áfonya

Minden munkavégzést, különösen a fizikai jellegűt a munkáltató részéről munkavédelmi és tűzvédelmi tájékoztatás előz meg, így az alkalmazottak számára megismerhetővé válnak a szabályok és szigorúan betartandó előírások. A leggyakoribb előírás a munkaruha és a munkavédelmi cipő viselése, amelyeket a munkáltató köteles biztosítani. A munkaeszközök szakszerű használatára általában a dolgozó már megszerzett tudása alapján támaszkodhat.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) jelezte, hogy az építőipari cégeknek a munkabalesetek megelőzése érdekében gépeik korszerűsítésével párhuzamosan a dolgozóik munkavédelmi képzésére is nagy hangsúlyt kell helyezniük. A legtöbb munkahelyi baleset mégis a hanyag kezelésének, nem megfelelő használatának, és a védelmi intézkedések figyelmen kívül hagyásának következménye.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Osztályának vezetője, Domonkosné Váradi Éva portálunknak elmondta:

– A 2018-as nógrádi balesetek esetén a munkavédelmi előírásokat 141 esetben sértették meg a hatóság által vizsgált esetek közül. A leggyakoribbak az üzemeltetéssel kapcsolatos biztonságtechnikai hiányosságok voltak, a védőburkolat elhagyása, vagy kiiktatása. Az egyéni védőeszköz biztosításának hiánya, a munkaeszköz nem megfelelő állapota, a szakképzettség és a munkavédelmi ismeretek hiánya, a munkavállaló szabályszegő, utasítás ellenes magatartás szintén előfordult.

Az építőiparban a munkavédelmi hatóság részéről feltárt szabálytalanságok száma magas, a veszélyeztetés szintje is átlag feletti. A munkavállalók jellemzően tudják, hogy az egyéni védőeszközöket milyen veszélyekkel szemben kapják, de gyakori probléma, hogy azokat nem viselik. Ezen a helyzeten úgy lehetne javítani, ha a munkáltatók helyszíni irányítói kiemelt figyelmet fordítanának ezek használatának megkövetelésére.

A jegyzőkönyvek alapján készült kimutatás szerint 2018-ban országos csúcsot döntött a munkabalesetek száma: 23 ezer 738 eset történt, 79 volt halálos kimenetelű.

Nógrád megyében történt a legkevesebb munkabaleset tavaly, 458 esetet regisztráltak. Zalában 519, Tolnában 579 ilyen volt, míg Budapesten 4212 baleset történt.

Domonkosné Váradi Éva portálunknak kiemelte: meglehetősen gyakori a magasban végzett munka esetén a leesés elleni védelemmel kapcsolatos gondoskodás hiánya. A mélyépítési munkáknál a helyes biztonságtechnikai és egészségvédelmi követelményeket mindig a talajmechanikai vizsgálatok alapján lehet megtervezni.

Veszélyes technológiai folyamatok, például bontási tevékenység esetén szigorúan be kell tartani a technológiai utasításokat, a munkavégzéshez használt munkaeszközök állapotát rendszeresen ellenőrizni kell. A szabályozások betartása életeket menthet, ezért betartásuk kötelező!

Salgótarján, a szakszervezetek székházában lévő emléktáblánál koszorúztak a munkahelyi balesetek áldozataira emlékezve. A pozitív változások ellenére tavaly kimagaslóan sok baleset történt
Fotó: NMH

Balesetek, áldozatok: emlékeztek

Április 28-a a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak világnapja: a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) megyei szervezete Salgótarjánban tartott megemlékezést. A MASZSZ Munkavédelmi Bizottságának elnöke, Kondor Norbert elmondta:

– Az emlékhely intő jel és figyelemre méltó momentuma az egymás iránt érzett felelősségnek, a munkabiztonsági szabályok betartásának és a munkahelyi balesetek megelőzésének. Fontos üzenetet is közvetít: harcolni kell az élők biztonságáért és megemlékezni a holtakról.

Az elnök hozzátette: történtek pozitív változások, a mezőgazdaságban csökkent a sérültek és az elhunytak száma, illetve erősödött a munkavédelmi érdekképviselet. Viszont így is nőtt a munkahelyi balesetek száma, főleg a kis- és a középvállalkozásoknál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában