Kecsketerápia

2019.05.23. 19:50

Kecskegida négyesikrek játszanak a gyarmati óvodában

Láttak már Önök kecskeóvodát, ahol idilli állapotok között trambulin és libikóka szolgálja az állatok felhőtlen kikapcsolódását? S láttak-e már kecskegida-négyesikreket?

Sziládi Krisztina

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Nekünk megadatott ez a ritka látvány, amikor kilátogattunk a Balassagyarmat melletti Homokiszőlő tanyavilág egyik gazdaságába Szarvas Judit óvónőhöz és párjához, Rácz Norberthez.

A fiatal hölgy kislány kora óta olthatatlan rajongással viseltetett az állatok iránt. Hogy ezt a szenvedélyét keretek között tudja tartani, a városi lány kénytelen volt tanyára kiköltözni és minden szabad idejét imádott állatainak szentelni. Ma már kecskék, birkák, lovak, valamint malacok, gyöngytyúkok, kutyák és macskák veszik körül őket.

Öt kecskegida született néhány nappal a fotó készítése előtt, ami valódi szenzáció. Egyikük sajnos elpusztult
Fotó: Torjay Attila / NMH

A történetünk főhősei – négy pici, alig egykilós kecskegida – néhány nappal az ottjártunk előtt születtek. Igen nagy ritkaságnak számít az ilyen ikerszülés, a kecske általában egyet, legfeljebb kettőt ellik. A mi esetünkben abszolút kuriózumnak számító ötösikrek születtek, de az egyik kicsi elpusztult. A mamájuk szerencsére jól tejel, így elég táplálék jut mind a négy gidának.

– Kecskét tartani nem nehéz, a legnagyobb baj az vele, ha valamit a fejébe vesz, például meglát egy számára gusztusos növényt, akkor megtalálja a módját, hogyan szerezze meg, villanypásztor, vadháló meg nem akadályozza – meséli nevetve Judit. Ha szökésben van, nem egyszerű megcsípni, mert mindig van egy B terve, hogyan lépjen meg a gazda elől. Nagyon okos és rafinált állat. Az első kecskét hat éve vettük magunk mellé társállatnak, egyre gyarapodtak, most van 12 anyánk, két bakunk és egy heréltünk.

Látogatásunkkor Judit édesanyja is épp beugrott a fiatalokhoz, megkérdeztük, miként vélekedik erről az életszemléletről.

– Nem volt könnyű elfogadni a fiatalok döntését. Mivel az itt élő állatokat nem haszonállatként tartják, ez a gazdaság csak viszi a pénzt, nem termeli. A végtelen állatszeretet hajtja őket. Van ebben anyagi veszély, de eddig még mindig megoldották. Rengeteg pozitív élményt élnek meg az állataikkal, olyan ismereteket szereznek a világról és az életről, amikhez máshol nem jutnának hozzá, és boldogok. Számukra ez nem egy megélhetési forrás, hanem a lelki megnyugvás záloga. De erre tényleg születni kell.

Kecsketerápia emésztési bajokra

Az állatorvos ritkán látott vendég kecskééknél, viszont nagyon mohó állatról lévén szó, hajlamos felfújódni. Ilyenkor vagy egy gumicsövet ledugnak a gyomrába szájon át, vagy egy élesztő, pálinka, szódabikarbóna és ecet keverékéből készített koktélt itatnak vele. A leghatékonyabb azonban az a trükk, ha a másik kérődző kecske szájából kiveszik a frissen felbüfögött összerágott fűcsomót és azt megetetik vele. A benne lévő savak azonnal beindítják a bélműködést.

 

Címkék#kecske

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában