szavazás

2019.05.26. 07:36

Kövesse velünk az uniós választást

Elkezdődött az európai parlamenti választás. A Nool.hu folyamatosan frissülő cikkben tudósít a voksolás eseményeiről, eredményeiről.

nool.hu

Archív fotó, NMH

Május 26-án, reggel hat órakor kezdődött meg a szavazás Magyarországon. A 705 parlamenti helyből 21 mandátum Magyarországé, ezért kilenc pár képviselői versenyeznek május 26-án. A 10 277 szavazókörben valamivel kevesebb mint 7,9 millió választópolgárt várnak este 7 óráig. Fontos, hogy szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímkártyával, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet.

Azok, akik mozgásukban akadályozottak vagy betegek vasárnap délig kérhetnek mozgóurnát. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

Az európai parlamenti választásokra tekintettel rendkívüli nyitva tartás van a hétvégén a kormányablakokban, okmányirodákban, hogy a lejárt személyi okmányok helyett újakat igényelhessenek a választópolgárok. Megyénkben Salgótarjánban, Balassagyarmaton, Bátonyterenyén, Pásztón, Rétságon és Szécsényben lesz nyitva kormányablak szükség esetére.

Mindenki a számára kijelült szavazókörben adhatja le voksát, amelyről valamennyi polgárt tájékoztattak korábban. Megyénkben 157 292 fő jogosult választásra, 253 szavazókörben. Lakóhelyüktől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 97 617 választópolgár voksolhat, aki ezt szerda délutánig kérte. Dr. Bagó Gyula TVI vezető tájékoztatása szerint Nógrád megyében 226 lakos nyújtott be kérelmet, hogy külképviseletben szavazhasson.

A Nool.hu a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján hét alkalommal ad tájékoztatást a részvételről nap közben 7, 9, 11, 13, 15, 17 órakor, valamint 18:30-kor. A nem hivatalos, előzetes eredményeket este 11 órakor hozhatja nyilvánosságra a Nemzeti Választási Iroda, mert addigra az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződik a szavazás. Akkorviszont már várhatóan 90 százalék feletti lesz az adatok feldolgozottsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában