ijedelem

2019.05.24. 16:50

Kirajzott méhcsalád okozott riadalmat Balassagyarmaton

Szokatlan döngicsélő hangra figyelhettek fel Balassagyarmaton, a Rákóczi fejedelem úton sétálók csütörtök délután. A kirajzott méhcsalád miatt némi ijedelem lett úrrá a járókelőkön, a segítség azonban gyorsan érkezett.

Veres Edina

Lehoczki Dávid varsányi méhész szerint az esős időjárás is előidézhette a nem mindennapi esetet Fotó: Torjay Attila

Lehoczki Dávid, varsányi méhész elmondta: egy méhraj próbált menedéket keresni a balassagyarmati lottózó és az egyik pénzintézet között.

– A rovarok egy sövényre ültek, és azon kívül, hogy némi riadalmat keltettek, szerencsére semmilyen egyéb problémát nem okoztak. A méhek kirajzása ilyenkor nem egyedi eset, hiszen május beköszöntével a méhek is érzik a tavaszt, ilyenkor szaporodnak és ösztönösen vándorolnak el új élőhelyet keresve maguknak. Ezt tovább segíti az elmúlt időszak esős időjárása is, mivel a méhek ilyen időben a kaptárjaikba szorulnak, így nem tudják elsődleges dolgukat – a nektár gyűjtését – végezni, ezért inkább a szaporodásra fordítják mind az idejüket, mind az energiájukat. Ennek következtében, ha egy kicsit kiderül az idő, két- vagy akár háromfelé is válhat egy méhcsalád – tudatta a szakember.

Lehoczki Dávid varsányi méhész szerint az esős időjárás is előidézhette a nem mindennapi esetet Fotó: Torjay Attila/NMH

Az átlagemberek gyakran félnek a szorgos szárnyas rovaroktól, különösen, ha azok egy nagy csapatba verődve hagyják el a kaptáraikat.

– Fontos, hogy a méhcsaládok nem keresik a bajt. Nem az a legfontosabb most számukra, hogy „szurkálódjanak”, egyszerűen csak a túlélésre törekednek egy új, kaptárépítésre alkalmas terület felkutatásával. Az öreg királynő az, amelyik elhagyja rajzáskor a család egy részével együtt a kaptárt, helyet adva ezzel egy új anyaméhnek. Ez a család is valószínűleg egy helybeli méhésztől szökött meg. Ez egy kis rajnak mondható, a királynőt hozzávetőleg tízezer méh kísérte útjára. Az, hogy mennyi rovar hagyja el a kaptárt egy kirajzásnál több dologtól függ, például a család nagyságától. Persze az egyik méhésznek sem célja, hogy a kirajzott méhek szabadon repkedjenek, így befogjuk őket. Ennek első lépéseként a rajzó rovarokra némi vizet permeteztem. Ezzel elértem, hogy nem tudtak olyan könnyen elrepülni, majd az úgynevezett rajládát a „méhfürt” alá helyeztem és a bokrot megfogva egy határozott mozdulattal beleráztam őket a ládába. Így a család nagy része az eszközben landolt. Ezután a rajládát lezártam és hagytam, hogy a kint rekedt társaik a bejáraton keresztül csatlakozzanak hozzájuk – ismertette a balassagyarmati eset megoldását a méhész.

Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a méhcsalád további sorsa úgy fogalmazott: először is meg kell róla győződni, hogy a különböző, méhekre veszélyes fertőzésektől mentesek-e.

– Háromnapos karantén vár a most befogott családra, amennyiben mindent rendben találok körülöttük, egy új, saját kaptárat kapnak, ahol elkezdhetik saját életüket varsányi méhészetemben, így nem kell majd tovább lakhely után keresgélniük – mondta Lehoczki Dávid.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában