ünnepség

2019.05.15. 06:40

Fennállásának 125. évét ünnepelték a tarjáni általános iskolának

A megyeszékhely egyik legrégebbi általános iskolája a Dornyay Béla nevét viselő intézmény: 1894-ben alapította az Egyesült Ma­gyar­honi Üveggyárak Rt. Salgótarjáni Palackgyára.

Csongrády Béla

Az ünnepi gálaműsor egyik legnagyobb sikerét a Bors néni című kedves mesejáték részlete aratta a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt Fotó: Hegedűs Márk

Az intézmény idén ünnepelheti 125. évfordulóját. S erről a nevezetes dátumról méltó módon igyekeznek is megemlékezni. Mottóként a 18. századi jeles német író, J. W. Goethe egy gondolatát választották: „A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.” A minapi megnyitóünnepség ­narrátora Vas-Vágréti Eszter tanárnő volt, aki köszöntötte a vendégeket, köztük a SÁIK képviselőit, korábbi kollégáikat s a szülőket. A jelenlegi tanulók és volt diákok műsora keretében Falati Hedvig – aki a Zenthe Ferenc Színház tagjaként tette ismertté a nevét – szemezgetett az iskolához fűződő szép emlékeiből, majd egy verset is elmondott. A diákok énekes-táncos produkcióit Nemes Nagy Ágnes Bors néni című mesejátékának egy részlete zárta le.

Az ünnepi beszédet Ordasiné Kiss Katalin tagiskola-vezető mondta és kifejtette, hogy számukra mit jelentenek a gyökerek és a szárnyak: múltat, kötődést, támaszt, tudást, szeretetet, emberséget, jövőt. Felidézte a sok névváltozáson átesett iskola 19. század vége óta tartó történetének csomópontjait, s ráirányította a figyelmet a tantestület a mindenkori körülményekhez, a sokat változott feltételekhez igazodó, nehéz próbatételek során tanúsított helytállására.

Az ünnepi gálaműsor egyik legnagyobb sikerét a Bors néni című kedves mesejáték részlete aratta a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt Fotó: Hegedűs Márk

Ordasiné Kiss Katalin emléklapot adott át a korábbi igazgatók közül Nándori Ferencnének, Somogyiné Quallich Lenkének s Baksa Róbertné volt nevelőnek. Távollétében ilyen elismerésben részesült Harmosné Végh Mária egykori igazgató is. A jelenlegi testület nevében ­Géczi Attiláné vette át az emléklapot, amelyet a szülői munkaközösség is megkapott. A tagiskola-vezető köszönetet mondott a tanke­rületnek, az önkormányzatnak és a támogatóknak, partnerszervezeteknek. Utóbbiak sorából kiemelte a Nyitott Könyv Olvasókör Egyesületet.

A rendezvénysorozat keretében már megemlékeztek Dornyay Béla születésnapjáról, díszítettek májusfát, és megnyitották a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola dornyays képzőművészeti csoportjának kiállítását, beszélgettek korábbi diákokkal, megemlékeztek az édesanyákról, szerveztek Dornyay-emléktúrát és számos további színes, hasznos program is vár az ünneplőkre.

A névadó

Dr. Darnay-Dornyay Béla (1887, Keszthely – 1965, Budapest) polihisztor hajlamú (muzeológus, helytörténész, természettudós), egykori salgótarjáni gimnáziumi tanárnak, a Balassi Bálint ­Irodalmi és Művészeti Társaság alapítójának, számos kézikönyv és tanulmány szerzőjének nevét először 1965-ben a salgói turistaház vette fel, majd 1997. március 21-én a leszármazottak, családtagok képviselőinek részvételével a most jubiláló iskolát is róla nevezték el. 2001-ben Molnár Péter Dornyay-szobra a városháza előtti árkádsorba került. Néhány éve a városi múzeumot is Dornyay Béla neve fémjelzi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában