jegyzet

2019.05.18. 11:08

Felelősség

Manapság divat élő állatot ajándékozni a gyermekeknek.

Lászlók Judit

Fotó: Shutterstock

A hagyományos díszmadár és -hal, kutya, macska, afrikai sün, ékszerteknős mellé felkerült a népszerűségi listára a nyúl is. A húsvétra ajándékozott élő nyulakat már megunták a kis gazdik.

Nekem még sosem volt nyulam, de nemrég számos olyan bejegyzésen, véleményen vagy cikken akadt meg a szemem, ami elgondolkodtatott. Ha nyuszit akarsz, és van már háziállatod, akkor át kell gondolni, hogy vajon két dudás megfér-e egy csárdában? A nyúl szereti a társaságot, ezért érdemes párban venni őket. Mielőtt hazaviszik, néhány kelléket is be kell szerezni, hiszen szerencsés esetben a nyuszi évekig is eléldegélhet.

A táplálkozására külön oda kell figyelni, félévente be kell oltatni az állatot. Ezek alapján már egyáltalán nem tűnik olcsó mulatságnak. Aztán a lelki szemeim előtt látom, ahogy a gazdi, vagy valaki a családjában allergiás lesz rá és meg kell szabadulni tőle.

A legszomorúbbnak mégis azt tartom, amikor az ünnepi varázs elmúlásával megunják a húsvéti kisnyulakat! Ha valaki azt gondolja, hogy biztosan elajándékozzák a kiérdemesült tapsifüleseket, akkor nagyot téved! A legtöbb esetben a menhelyeken vagy az erdőkben kötnek ki. Érthető, hogy az ünnepre szép egy élő ajándék, de a vele járó felelősségről kevés szó esik, ezért érdemes tájékozódni, mielőtt a cukiságból nyűgöt kreálunk.

Szóval, ha azt szeretnéd, hogy te is jól járj és a nyúl is megmaradjon – menj inkább állatsimogatóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában