közlekedés

2019.05.29. 13:44

Drégelypalánknál épülhet az Ipoly újabb hídja

Kétoldalú megállapodást írt alá egy új Ipoly-híd megépítéséről Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég között kedden Révkomáromban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Érsek Árpád, Szlovákia építésügyi és közlekedési minisztere – írja az MTI.

MTI

Egyelőre ez a gyaloghíd vezet át az Ipoly felett

Forrás: MTVA

Fotó: Gy. P.

Palkovics László kiemelte, a mintegy 670 kilométeres magyar–szlovák határszakasz Európa egyik leghosszabb határszakasza. A múlt században megszakadt közlekedési kapcsolatok megújítását nehezíti, hogy közel 250 kilométeren a Duna és az Ipoly választja el a két országot egymástól.

A miniszter hozzátette, a határszakaszon jelenleg összesen 32 közúti átkelőhely működik, ezek közül nyolcat 2010 óta adtak át. A Drégelypalánkot Ipolyhídvéggel összekötő híd újjáépítéséről szóló megállapodás egy év alatt a negyedik magyar–szlovák szerződés, amely határhidak építéséről született.

Egyelőre ez a gyaloghíd vezet át az Ipoly felett
Fotó: Gy. P. / MTVA

A megállapodás aláírása előtt a két miniszter közös munkalátogatáson tekintette meg az új komáromi Duna-híd építésének előrehaladását. Érsek Árpád kiemelte, a közlekedők 2020 tavaszán vehetik birtokba az új komáromi Duna-hidat. A Drégelypalánk–Ipoly­híd­vég közötti híd esetében már beérkeztek a kiviteli terv készítését tartalmazó közbeszerzési ajánlatok.

A két település között a természetes határt adó Ipoly áthidalására egy 48,5 méter szabad nyílású, acél ívhíd épül.

A kapcsolódó út Drégelypalánkról indulva keresztezi a Vác–Balassagyarmat vasútvonalat, majd a régi hídhoz vezető töltésen az Ipoly árterét. Ipoly­híd­vég polgármesteri hivatala mellett elhaladva éri el a szlovákiai 527-es számú utat. A tervezett út hossza a magyar oldalon 1017 méter.

Őrhalom is célegyenesben

A magyar–szlovák határon 2018 áprilisában négy, helyi közúti kapcsolatokat segítő híd részesült uniós támogatásban az Interreg Programban. A két szaktárca kidolgozta a hidak megépítéséhez szükséges nemzetközi szerződéseket, amelyek közül hármat már aláírtak. Őrhalom és Ipolyvarbó, valamint Ipolydamásd és Helemba között az Ipolyon épül híd. Dunakilitinél gyalogos-kerékpáros híd lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában