egészséges táplálkozás

2019.04.08. 17:00

Nógrádban is egyre népszerűbbek a vegetáriánus étrendek

A magyarok táplálkozására jellemző a nagy mennyiségű húsfogyasztás, azonban napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a húsmentes táplálkozási irányzatok, így például a vegetáriánus és vegán diéták.

Veres Edina

A tisztán növényi étrend körül számos vita alakult ki

Forrás: Pixabay

A hazai konyhakultúra alapanyagai között hagyományosan sertés- vagy marhahúst találunk, de a baromfifélék fogyasztása is egyre elterjedtebb.

Bialkó Tímea, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársa, dietetikus elmondta: egyetért a közétkeztetési rendelet ajánlásával, amely szerint ajánlott mindennap valamilyen állati eredetű terméket – húst, tojást, tejet vagy tejterméket – fogyasztani. Az ajánlás alapján a közétkeztetésben – napi háromszori étkezés szolgáltatása esetén – tíz napra számítva legalább hat, legfeljebb tíz alkalommal adható hús.

A dietetikus továbbá kitért arra is, hogy a kizárólag növényi eredetű ételek fogyasztását javasoló diéták körül számos vita alakult ki a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek körében.

Jót tesz a napsütötte vidék étrendje

Bialkó Tímea, a népegészségügyi főosztály munkatársa a jelenleg népszerű táplálkozási irányzatok közül a mediterrán étrendet javasolja egészségmegőrzés céljából. Ez a táplálkozási irányzat földrajzi elterjedéséről kapta a nevét, mivel Görög,- Spanyol- és Olaszország az őshazája. Amint Bialkó Tímea elmondta: az ilyen típusú étkezés alapját a különböző zöldségek és gyümölcsök, a teljes értékű gabonafélék és a rendszeres hal fogyasztásán túl, a zsírok helyett az olajok, különösen az olívaolaj-használat adja. A népegészségügyi főosztály munkatársa továbbá kifejtette: a hagyományos mediterrán étrend az étkezés körülményeit is meghatározza: asztalnál, nyugodt körülmények között és kellemes hangulatban kell elfogyasztani a napi betevő falatokat. Egyetlen negatívumként Bialkó Tímea az étrend által javasolt mérsékelt tej- és tejtermékfogyasztást emelte ki, mivel napjaink táplálkozási ajánlásának megfelelően napi fél liter tej, vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztása javasolt.

– Ezeket a húst mellőző diétákat az emberek általában az életmód vagy a szemléletváltozás következtében választják, főként erkölcsi, állatvédelmi, vallási vagy egészségügyi okok miatt. Általánosságban egészségesebb életmód jellemző a vegetáriánus és vegán emberekre, hiszen egyebek mellett kerülik az alkoholt és a dohányzást. A vegetáriánus és vegán étrend közötti különbség, hogy míg az előbbi több osztályba sorolható attól függően, hogy az étkezések során milyen élelmiszercsoportok fogyasztását mellőzik, addig az utóbbi táplálkozási irányzat követői kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak. Véleményem szerint az egyoldalú táplálkozással nem biztosítható a szervezet számára szükséges mennyiségű és összetételű tápanyag. Különösen az állati fehérjéktől mentes étrendet követőknél fordulhat elő például nem megfelelő energiaellátottság, a komplett fehérjék vagy a B12-vitamin hiánya. Az alaposan megtervezett vegetáriánus étrend abban az esetben biztosíthatja az egyén számára szükséges tápanyagbevitelt, ha az ételek alapanyagainak összeválogatásánál kiemelkedő körültekintéssel járnak el, amiben érdemes szakember segítségét kérni – tudatta Bialkó Tímea.

A táplálkozás tekintetében kiemelkedő fontosságú, hogy kiegyensúlyozottság és a változatosság jellemezze, éppen ezért a pásztói Szabó Orsolya nemrég úgy döntött, ha nem is mellőzi teljesen az állati termékeket, a különféle húsokat kissé visszaszorítja étrendjéből.

– Volt olyan nap, amikor minden étkezés alkalmával került húsféleség a tányéromra a különféle zöldségek mellé, de észrevettem a testem figyelmeztetését: vegyek vissza a „pecsenyézésből”. Néhány nap alatt már csillapodtak is a kellemetlen tünetek, amelyeket a húsételek elfogyasztása után tapasztaltam, sőt a közérzetem is javult. A megfelelő fehérjebevitel érdekében mindennap fogyasztok valamilyen állati eredetű terméket, ellenben már csak hetente két–három alkalommal készítek – árulta el Szabó Orsolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában