világháló

2019.04.24. 13:50

Komoly károkat okozhat a gyerekek internetfüggősége

Nemcsak akkor választja társul az okostelefonját a fiatal, ha egyedül van, hanem akkor is, ha társaságban. Ugye, mindenki látott már az ebédlőasztal körül is telefonja fölé görnyedő, „gombokat” nyomogató embereket? Pszichiáter segítségével kerestük a választ arra, hogy ez hordoz-e veszélyeket.

Lászlók Judit

Fotó: Hegedűs Márk/NMH

Ha nyitott szemmel járunk, akkor könnyen észrevehetjük, hogy a fiatalság nagy része nemcsak akkor választja társul az okostelefonját, ha egyedül van, hanem akkor is, ha éppen társaságban.

– Ebben az esetben legtöbbször nem lehet megállapítani, hogy milyen témáról olvas, ír, vagy beszélget éppen az illető. Mindenre van egy hangulatjel, amely helyette megjeleníti mindazt, amit egyébként egy élő beszélgetésben neki kellene felvállalnia. Viszont ezek az ő gondolatai, érzelmei, amelynek megélése azonban így elmarad – mondta portálunk kérdésére dr. Sótér Eszter pszichiáter.

– A szocializációra az ovis korban még elég sokan koncentrálnak. Azonban ahogy önállósodik a csemete, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a társas interakcióink, amelyek leginkább meghatározzák hogyan boldogulunk az életben, folyamatos fejlesztésre szorulnak. A tapasztalati tudás a valódi tudás. Az agyunkban a hosszútávú memória összefügg a térbeli memóriával, illetve az emléknyomok az érzelmeink által szabályozottak. Minél erősebb az érzelem, annál inkább tudunk emlékezni. Az emlékek pedig nem feltétlenül csak a múlthoz kapcsolnak, láncolnak bennünket, hanem a szociális agyunk meghatározza, hogy a jelenben hogyan fogunk reagálni – fejtette ki a pszichiáter.

A gyerekek az iskolapadban és otthon is a virtuális világot részesítik előnyben Fotó: Hegedűs Márk/NMH

Éhezünk a friss információkra

– Kissé eltúlzott szerepet kapnak az okoseszközök manapság – mondta dr. Sótér Eszter. – Az örökös információéhség, hogy lemaradunk valamiről és kitaszítottá válunk, ami egy negatív érzelmi spirálba visz. Ahelyett, hogy szembenéznénk ezzel, hagyjuk, hogy elhatalmasodjon az életünk felett. Miután a szülő a legjobbat akarja a gyermekének, valószínűsíthető, hogy az is egy tudatalatti indíttatás, hogy minél drágább az ajándék, annál menőbbnek érzi majd magát általa a csemete. Azt gondolom, hogy fontos lenne tisztázni, miért akarunk egy nagyon drága, nagyon okos telefont adni a világról még oly keveset tudó emberpalánta kezébe? Mi ezzel a célunk? Pozitív előny, ha az önállósodás folyamatában támaszt nyújthatunk a gyermekeinknek, amikor igénylik, azonban visszaélni sem szabad a túlzott ellenőrzéssel. Ne felejtsük el, hogy ezeknek az eszközöknek kell szolgálni a mi céljainkat, nem pedig az általuk megteremtett virtuális világgal helyettesíteni a valódi életünket!

Manapság azonban a mobilfüggőség elég nagy problémát okoz a társadalom számára. A szülők legfőképpen akkor tehetnek valamit ez ügyben, ha ők maguk is jó példával szolgálnak.

– Mint minden függőség, ez is egy rossz szokás, amit nem lehet erőszakkal megszüntetni. Van az a bizonyos szólás, hogy a tiltott dolgok édesebbek. Hozzátenném, hogy bizonyos érettségi szintig. Addig ne is próbálkozzunk ezzel, amíg mi magunk negatív példát mutatunk, és amíg nem készülünk fel azzal kapcsolatban, hogy mivel helyettesítsük a függőséget. Lehetőleg valami jó szokást találjunk, egy közös programot. Ha nem érezzük elég kreatívnak hozzá magunkat, akkor történjen ez a barátok, vagy szakember bevonásával. Ne feledjük, elsősorban azon múlik a gyermekeink boldogsága, hogyan reagálnak a többi ember megnyilvánulásaira.

Ha éveket hagynak ki az internetfüggőség miatt, akkor ez a hátrány csak óriási erőfeszítések árán dolgozható le – fűzte hozzá dr. Sótér Eszter. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szülő milyen korban és milyen mobiltelefont választ a gyermekének.

– Még én is ezelőtt a dilemma előtt állok, hiszen a nagyobbik gyermekem most lesz 7 éves. Amíg folyamatosan felnőtt kísérgeti, akinek van mobilja, nem gondolom, hogy nélkülözhetetlen lenne. Amennyiben a férjemmel közösen több előnyt találunk mellette, vagy a kislányom úgy éli meg a kortársai között, hogy ettől olyan, mintha ő kilógna a sorból, akkor megvesszük neki ezt a telefont. Ha valaki úgy vásárol a gyermekének ilyen eszközt, hogy előtte alaposan átgondolja, és közben a használatot is felügyeli, akkor ezt nem kell egy bizonyos korhoz kötni – ecsetelte dr. Sótér Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában