konferencia

2019.04.05. 06:50

Az időskori élethelyzetek kerültek középpontba Salgótarjánban

Régóta dédelgetett tervét – alaposan kibővített formában – rendezte meg a közelmúltban a Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület. Eredetileg a baglyasaljai idősek otthonának bemutatása szerepelt a programban, de – mintegy evés közben jön meg az étvágy alapon – lényegében egy egész napos tanácskozást sikerült megszerveznie az 1993-ban alakult szervezet vezetőségének.

Csongrády Béla

A balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthona igazgatója, Jóna András is bemutatta intézményüket

Fotó: Hüvösi Csaba

Pántya Anita elnök köszöntőjében, illetve bevezetőjében kiemelte, hogy a konferencia előadóit olyan – főként, de nem kizárólagosan megyei – szakemberek köréből hívták meg, akik alapos elméleti ismeretekkel rendelkeznek, s egyszersmind sok gyakorlati tapasztalatuk is van az idős emberekkel való rendszeres foglalkozás területén.

A vendégeket, a tagságot a megyei jogú város önkormányzata nevében Dániel Zoltán alpolgármester üdvözölte. Ferenc pápát idézve azt hangsúlyozta, hogy ahol nincs becsületük az időseknek, ott nincs jövőjük a fiataloknak sem. Véleménye szerint az anyagi és egészségügyi biztonság a legfontosabb, s ami itt helyben megtehető a nyugdíjasok problémáinak csökkentése, komfortérzetük fokozása érdekében, azt igyekszik is megtenni a városvezetés.

A balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthona igazgatója, Jóna András is bemutatta intézményüket
Fotó: Hüvösi Csaba

Jó példaként említette a civil szervezetek – amelyek zöme idősekből áll – támogatását, az idősügyi tanács működtetését, a 90, 95 és 100 éves emberek személyes köszöntését, az idősek világnapja, illetve karácsonya rendezvényeit. Köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen kis mértékben is hozzájárulnak a szépkorú generáció napjainak megszépítéséhez, gondjaik mérsékléséhez.

Az első előadó Holecz Istvánné igazgató a 2008-ban átadott, s immár két éve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Baglyaskő Időskorúak Otthona néven működő intézmény eredményeiről, lehetőségeiről szólt. Ugyancsak empatikusan, szemléletesen mutatta be az általa vezetett balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthonát Jóna András, illetve a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthonát Takács M. Klarissza ferences szegénygondozó nővér.

A megyeiek képviseletében tartott előadást a Salgótarján Térsége Egészségügyi és Szociális Központ tevékenységéről – kiemelten az otthonápolás lehetőségeiről – az igazgató Peleskei-Balázs Rita és Trenka Márta. Budapestről, az Olajág Otthontól érkezett Breuer Katalin szociális, szakmai igazgató és Szász Krisztina marketingvezető. Jászberényi József a Milton Friedmann Egyetem andragógusa az időskori tanulás, aktvitás értelméről beszélt.

Mosolygós szeniortáncórák

A rendezvényen kedves műsorral mutatkozott be a Balassi Bálint Könyvtárban Persikné Bakos Eszter kulturális szervező megyei koordinátor vezetésével működő szenior-örömtáncklub. A hétfőnként tartott foglalkozásoknak átlagosan 10–15 hölgy látogatója van. A Németországból származó, hazánkban Csirmaz Szilvia által népszerűsített, kellemes zenével kísért mozgásforma kedvező hatást gyakorol mind a testi, mind a lelki egészségre: oldja a feszültséget, megmozgatja az agyat is, s ezáltal segít kiegyensúlyozottá tenni a személyiséget. Mindezen sajátosságok alapján ajánlott az időskorúak számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában