eltűntek

2019.03.04. 19:50

Világgá ment kamaszok nyomában: amikor a szerelem az utolsó csepp a pohárban

Magyarországon évente több ezren tűnnek el, túlnyomó többségük gyerek. A leggyakrabban nevelőotthonokból szöknek el, azonban olyan is előfordul, amikor egy kamasz önszántából hagyja hátra a családját, különböző okokból. De mit tehet a szülő annak érdekében, hogy ezt elkerülje?

Szabó Rita

Forrás: Shutterstock

A gyerekek menekülhetnek a családon belüli erőszaktól, családtagoktól független fizikai vagy lelki bántalmazásoktól, a rossz anyagi körülményektől, a vélt vagy valós szigortól is, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy bűncselekmény áldozataiként is eltűnhetnek a gyerekek, különböző otthonokból eltűnve akár. A rendőrség körözési adatbázisában jelenleg több mint 1500, 14-18 év közötti fiatalt keresnek eltűnés miatt.

A napokban újabb fiatal eltűnését jelentett be a rendőrség: egy 15 éves Nógrád megyei lányét, aki ugyanakkor a közösségi oldalán arról írt, hogy nem tűnt el, „csak” a szerelmével akar lenni. A kommentek alatt parázs vita bontakozott ki vélt vagy valós sérelmekről, többen könyörögtek, hogy menjenek haza a szerelmesek, mások hálátlanságról, hazugságról beszéltek. Igazságot tenni a bejegyzések alapján lehetetlen, de az biztos, hogy komoly problémára hívja fel a figyelmet a történet: mit tehet a környezet, a család; hol kezdődik és meddig tart a gyerekek joga, illetve felelőssége, illetve hogy milyen lelki háttere lehet annak, ha egy kamasz „világgá megy”.

Mit mond a törvény?

A Polgári Törvénykönyv szerint kiskorú az, aki a 18. életévét nem töltötte be, a kiskorú gyermek pedig szülői felügyelet vagy gyámság alatt áll. A szülői felügyelet a kiskorú gyermek neve meghatározásának, gondozásának, nevelésének, tartózkodási helye meghatározásának, vagyona kezelésének, törvényes képviseletének jogát és kötelességét, a gyámnevezésnek és a gyámságból való kizárásnak a jogát foglalja magában. A tizenhatodik életévét betöltött gyermek a szülők lakóhelyét vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási helyet a gyámhatóság jóváhagyásával a szülők beleegyezése nélkül elhagyhatja, ha az az érdekeivel nem ellentétes. A szülők lakóhelyének vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási hely elhagyása önmagában a szülői felügyeletet – a személyes gondozás és nevelés kivételével – nem érinti.

– A kamaszok eltűnése otthonról nem olyan ritka jelenség, nagyon érzékenyen érintheti a családot és felkavarja a közvéleményt is. A legfőbb motiváció a félelem, illetve egyfajta kibújás a szülői fennhatóság alól – mondta el Szabóné Koós Ibolya, klinikai szakpszichológus. A szakember szerint a tinik érték és érzelemvilága gyakran összeütközésbe kerül a szülői elvárásokkal, szabályokkal ami a legtöbb esetben elkerülhetetlen jelenség. A szülő tekintélyvesztése és a lázadás velejárója ennek az életkornak.

– Nehéz időszak a szülő és a gyerek számára is, hogy a nézeteltérések ellenére a bizalom megmaradjon. Kimaradni otthonról vagy megszökni általában a legvégső ponton következik be, amikor már kialakult a törés a szülő-gyerek kapcsolatban. Ha egy tiltott szerelemről van szó, az érzelmi hajtóerő még nagyobb. Ekkor a fiatalok úgy érzik, a szerelmük legyőzhet minden akadályt, ilyenkor nem is gondolkodnak, csak cselekszenek. Illetve a a jogi tettükkel, büntetőjogi következményeikkel sincsenek tisztában – hangsúlyozta a pszichológus.

Ha az öntörvényű szerelmesek nem felnőttkorúak, a hatóságoknak be kell avatkozniuk. Szerencsére legtöbbször senkinek nem esik bántódása, az öngyilkossággal fenyegetőzés inkább érzelmi zsarolás szokott lenni. Más a helyzet, ha a fiatal lány látszólagos beleegyezésével történt a dolog, hiszen ebben az életkorban még nagyon befolyásolhatók a gyerekek.

– Éppen ezért jött létre a törvényi szabályozás, hiszen még nem tartanak ott a pszichológiai fejlődésben, a felnőtté válásban, hogy életüket, sorsukat meghatározó döntéseket hozzanak. Minden ilyen esemény gondos felderítést igényel akár pszichológus szakértő bevonásával, mert előfordulhat olyan eset is, hogy a valódi szándék rejtve marad például egy felnőtt férfi részéről, aki esetleg csak kihasználta egy kamaszlány hiszékenységét – mondta el a pszichológus.

Ha úgy érzi, hogy bajban van, kérjen segítséget!

Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok 116-123

Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékesről hívható, mindkettőről ingyenes

Caritas Lelkisegély Telefonszolgálat 06-80-505-503

Este 6-tól reggel 6-ig, vezetékesről hívható, ingyenes

Kék vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat) 116-111

Éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában