értékek

2019.03.04. 13:53

Nyolc testvértelepülésével ápolja a jó viszonyt Iliny

A Cserhát dombjai között meghúzódó parányi falucska nem büszkélkedhet rendkívüli látnivalókkal. A falut körülölelő szelíd lankák gyönyörű természeti környezetet biztosítanak a településnek, de ez mégsem az a hely, ahová a turisták tömegesen szoktak járni.

Sziládi Krisztina

Az ilinyi rendezvényeken rendszeresen képviseltetik magukat a testvértelepülések is

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

A kicsiny falu rendkívüli erejének és elszántságának köszönhetően mégis népes rendezvények színhelye – derelyefesztivál, Földrengető terepfutás –, ahol Európa különböző nemzeteinek a nyelve is mindig belevegyül a vidám tömeg hangzavarába.

Az ilinyi rendezvényeken rendszeresen képviseltetik magukat a testvértelepülések is
Fotó: Torjay Attila / NMH

Mindössze százhatvanan lakják, testvértelepülésből viszont nyolcat mondhat magáénak szerte a kontinensen. S ami a legfontosabb, ezek mindegyikével élénk, jól működő kapcsolatot tud felmutatni ez a parányi nógrádi település. Köszönhető mindez lakói nyitottságának, kedvességének és vendégszerető természetének. Testvértelepüléseik a szélrózsa minden irányában megtalálhatóak: északon a lettországi Lizums és a lengyelországi Bliziny, délen az olaszországi Alpago, Csehországban Vlachovice, Szlovákiában Ipolyszécsénke, Leszenye és Szlovákgyarmat, Erdélyben Kobátfalva. A falu alpolgármesterével, Veres Bélánéval beszélgettünk arról, miért is tartják ennyire fontosnak a testvértelepülésekkel való jó kapcsolatok ápolását.

– Nyolc évvel ezelőtt többen is benne voltunk egy testvértelepülésekről szóló közös pályázatban, akkor nekünk, mint a legkisebbeknek a lettországi Lizums jutott – meséli az alpolgármester asszony. – Azóta is kiváló az együttműködésünk velük és a többiekkel is, rendszeresen látogatjuk egymást, főleg rendezvényeink alkalmával. A közelebbi felvidéki testvértelepülésekkel évente többször is találkozunk, falunap, farsang, egyházi ünnepek kapcsán. Az új templomunk avatásán például a leszenyei plébános is aktív résztvevő volt. A nyugdíjasklubjaink is rendszeresen összejönnek egymással.

Veres Béláné lelkesen ecseteli nemzetközi kapcsolataik részleteit. Az elmúlt találkozók alkalmával nemcsak átélték az újdonság varázsát távoli barátaikkal, hanem, mint mondja, a szívükbe is emelték azt.

– A szeretetteljes együtt töltött idő adja a testvértelepülési kapcsolatok igazi értékét – hangsúlyozza az alpolgármester asszony. – Exupéry Kis hercegével tudnám érzékeltetni, hogy nagyjából mire is gondoltunk, amikor úgy döntöttünk, kiépítjük ezt a kapcsolatrendszert. A kis herceg a rókától tanulja meg a nagy titkot, hogy az élet értelme a szeretetben, a kapcsolatteremtésben rejlik. Ezt ismerték fel 2010-ben településünk elöljárói is. Ennek szellemében igyekeztünk megtölteni tartalommal az elmúlt évek találkozóit, és reméljük, hogy az előttünk álló évek is sok lehetőséget tartogatnak még számunkra, hogy minél jobban megismerhessük egymást és további igazi barátságok alakuljanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában