kiállítás

2019.03.20. 13:50

Különleges kutyákat is neveztek a salgótarjáni show-ra

Közel kilencszáz kutyát neveztek be az év első szabadtéri nemzeti kutyakiállítására, melyet az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete szervez március 24-én, vasárnap Salgótarjánban, a Tóstrandon.

Előfordult, hogy a korábbi nyolc alkalom némelyikén az indulók száma éppen meghaladta a hétszázat, de ennyi kutyával a salgótarjáni közönség korábban még nem találkozhatott.

Tizenkét országból érkeztek a nevezések – tudtuk meg Tóth Hajnalkától, az egyesület elnökétől, a nagy létszámon felül ez is rekordnak számít. A szomszédos országok ebein túl felvezetnek majd német, svájci, francia, sőt amerikai tulajdonossal rendelkező kutyát is.

A salgótarjáni közönség összesen 175 fajtájú kutyával találkozhat, melyek között olyan ritkaság is előfordul, mint a Kazahsztánból származó vadászkutya, a tazy, a perui szőrtelen kutya, a vadkacsavadász retriever, vagy a bukovinai pásztorkutya. Csak a terrier fajtákból Salgótarjánban még nem látott széles paletta vonul fel a bedlingtontól a norwich terrierig. Lesznek a kiállításon a nemzetközi kinólógiai szövetség, az FCI által el nem ismert fajták, mint például a kínai származású chonqing dog.

A szervezők az elsők idén, akik bevezették CAC kiállításon a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége új nevezési rendszerét.

A nevezők számának növekedésével a bírói kört is bővíteni kellett. Három kinológiai szakembert is meghívtak Romániából, akik munkakutyákat, szánhúzókat és terriereket fognak bírálni. A másik nyolc körben magyar bírók dolgoznak majd Radvánszky Katalin vezetőbíró irányítása mellett.

A kiállítók megnövekedett létszámára tekintettel a szervezők arra kérik a rendezvényre látogató kutyabarát családokat, hogy lehetőleg a sétát vagy a tömegközlekedést válasszák, illetve autóval a Beszterce lakótelepen parkoljanak le.

A menetrend

A kutyashowt vasárnap reggel 9 óra 30 perckor nyitják meg, a körökben a bírálatok 10 órakor kezdődnek. A kutyaiskola délben bemutatót tart, majd ezt követően 13 órától a hobbi, illetve törzskönyv nélküli fajtatiszta kutyák mérkőznek meg, akik a helyszínen nevezhetők. A legszebb kutyák versenye, a Best in Show tervezett kezdési időpontja 14 óra. Idén nem csak a szokásos kategóriákban hirdetnek nyerteseket, hanem külön díjazzák a legszebb FCI által el nem ismert fajtájú kutyákat is.

Jól nevelt kutyát be lehet majd vinni a kiállítás területére, sőt akár nevezni is a 13 órás programra, viszont a szervezők azt kérik, hogy az oltási könyvet senki ne felejtse otthon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában