elütött állatok

2019.03.22. 16:50

Egészségügyi veszélyforrást jelent az úton hagyott állattetem

Kora tavasszal több állat hagyja el a megszokott környezetét a párzási ösztön jelentkezése, vagy az élőhely elfoglalása miatt. Ezzel együtt jár az út mentén fellelhető, elütött és elhullott állatok számának megszaporodása, amely a melegedő idő miatt egészségügyi kockázatot is jelent.

Nagy Judit Áfonya

Forrás: Shutterstock

Bárki tehet az utak tisztaságáért és a fertőzésveszély ellen egyaránt. Az aszfalton nemcsak házi kedvencek, hanem esetenként vadon élő állatok elhullásával is számolni kell, persze nemcsak a kora tavaszi időszakban, hanem egész évben. A vadon élő állatok közül leggyakrabban a rókák, a borzok, a sünök tetemei szennyezik az utakat és a padkákat, a be nem jelentett esetek pedig napokig érintetlenül maradhatnak, ami komoly ­kockázat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs Osztálya portálunknak adott tájékoztatásában kiemeli, hogy közegészségügyi javaslat alapján, ha valaki az úton tetemet talál, közvetlenül ne érintse meg, illetve semmiképpen sem szállítsa el. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény értelmében az elhullott állat tetemének elszállítása, ártalmatlanítása közúton a közút kezelőjét terheli, így országos közúti területen ez az intézkedés a társaság hatáskörébe tartozik.

Ez független attól, hogy az út belterületen, vagy külterületen halad át. Önkormányzat által kezelt úton viszont az illetékes önkormányzat feladata az elhullott állatok elszállítása. Talán sokan nem is tudják, de a Magyar Közút munkatársai rendszeresen ellenőrzik az utakat, bár ez függ a közút forgalmi szerepkörétől is.

A társaság portálunknak eljuttatott tájékoztatásában kiemelte, hogy útellenőri szolgálat az utak hierarchikus rendje és forgalomnagysága alapján végzi a feladatát, főutak esetében naponta, illetve kétnaponta, mellékutakon és kisebb forgalmú szakaszokon ritkábban, de folyamatosan dolgoznak.

Az állatok elütéséről viszont lakossági bejelentések alapján szereznek tudomást, ezért a mihamarabbi intézkedés miatt kiemelten fontos, hogy észleléseinket jelezzük. Nógrád megyében ezt az [email protected] e-mail-címen és a cég diszpécserszolgálati, vagy a megyei központi telefonszámon teheti ezt meg a lakosság, az állattetem helyének lehető legrészletesebb megjelölésével.

Biztosító, rendőrség, vadásztársaság is lehet érintett

Vad esetében a helyzetet árnyalja, hogy ütközés és az állat pusztulását okozó gázolás esetén be kell vonni az eljárásba a területileg illetékes vadásztársaságot, valamint a rendőrséget is, mivel a vaddal való ütközés közúti balesetnek minősül. Az elgázolt állatok a vadásztársaság tulajdonát képezik, illetéktelen elszállításuk a törvény szerint lopásnak minősül. A Magyar Közút Zrt. portálunknak eljuttatott tájékoztatása szerint az esetlegesen anyagi kárral járó, vagy személysérüléses eseteket nehéz általánosítani, mivel ezek egyenként is nagyon eltérőek lehetnek. Az autósoknak mindenképpen érdemes a biztosítójuktól érdeklődniük, hogy mely esetekben számíthatnak anyagi segítségre. Az állattetem közútról való elszállításáról a közútkezelő erre szakosodott alvállalkozókon keresztül gondoskodik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában