art11

2019.03.02. 19:52

B. Horváth László ötven esztendeje ragadott festőecsetet

B. Horváth László több mint ötven éve hódol már szenvedélyének: a festészetnek. A bátonyterenyei hobbiművész az Art11 Alkotó Társaskör egyik kezdeményező alapítójaként szerte a megyében több egyéni és csoportos kiállításon bemutatkozott már káprázatos színvilágú képeivel.

Palchuber Kinga

B. Horváth László legújabb képén dolgozik. Hibó Tamás és Földi Péter szemlélete is nagy hatással volt rá

Forrás: N.M.H.

Fotó: Ladóczki Balázs

B. Horváth László nyolcgyermekes családban nevelkedett. Már általános iskolai tanulmányai során kiderült: a rajz igen közel áll a szívéhez. – A hetedik osztály után felmerült bennem a gondolat, hogy a képzőművészeti pályát választom. Ezt azonban elvetettem, mert egyrészt nem tartottam elég tehetségesnek magam a szakmához, másrészt a szüleim is szaktanulásra biztattak… – mondta B. Horváth László, aki végül kitanulta a villanyszerelő szakmát. Elvégezte a Bányaipari Technikumot, majd műszaki oktatónak tanult: harminchárom esztendőn keresztül a helyi szakmunkásképző intézetben oktatott.

Sok technikát kipróbált már

B. Horváth László képeinek többsége olajfestékkel készült, de az utóbbi időben több alkotást készített akrillal is. A festő mindig rajzfüzettel járta a környéket, hogy a vázlatokat azonnal papírra vethesse. Emellett a fényképezőgép is hű társává vált, hiszen fotókról festeni is nagy élvezetet jelent számára. Az elmúlt évtizedekben számos olyan anyaggal is kísérletezett, amelyekkel felszínre tudta hozni kreativitását és érzelmeit. Rajzolt krétával és szénnel, de szobrászkodott és a fafaragásba is belekóstolt. Jelenleg érmék gyűjtésével foglalkozik. A festés azonban mindvégig örök szerelme maradt.

– A műgyűjtés gondolatával is kacérkodtam, hiszen mindig rajongtam a színes képekért. Rájöttem azonban, hogy ahhoz rengeteg pénz szükséges, amiből nekem nem volt sok… – emlékezett a festő. Mint mondta: egy nap a munkából hazafelé látta meg egy ismerősét a szabadban festeni, s ő is kedvet kapott a dologhoz. Az volt a tervem, ha sikerül olyan képeket festenem, amikkel kidíszíthetem a leendő lakásomat, akkor érdemes a festést kitanulnom. Több mint ötven éve, hogy ecsetet ragadtam e célból… – tette hozzá László, aki kezdetben csak önmagát képezte. Ezután elkezdte látogatni Radics István szakkörét is, de Hibó Tamástól és Földi Pétertől is tanult grafikát és festészetet.

– Egy pasztellképet 1971-ben adtam be a salgótarjáni Nógrád Megyei Amatőr Képző- és Iparművészeti Tárlatra, ahol a legnagyobb örömömre a zsűri elfogadta a művet. Azóta számtalan csoportos kiállításon szerepeltem, de több egyéni tárlatom is volt a megyében – mondta László, aki az Art11 Alkotókör és Társaskör egyik kezdeményező alapítója.

B. Horváth László legújabb képén dolgozik. Hibó Tamás és Földi Péter szemlélete is nagy hatással volt rá
Fotó: N.M.H.

– Évekkel ezelőtt több mint húsz hobbiművész munkáit mutattuk be egy kiállításon, majd ezt továbbgondolva tizenegy résztvevővel megalapítottuk az alkotói csoportunkat. A csapatban máig hasznos tanácsokkal látjuk el egymást… – ismertette a festő, aki képein magyar tájak forma- és színvilágát örökíti meg elsősorban. A hobbifestő a jövőben sem tervezi letenni az ecsetet: újabb és újabb szépségeket kíván még megfesteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában