műhely

2019.03.24. 11:21

A művésztelepnek hála, egyre jobban terjed Cered híre Európában

A szép természeti környezetben fekvő, hagyományokban gazdag Cered egyike Nógrád megye figyelemre méltó településeinek. Az ezerszáz lakosú határ menti község 1996-ban újabb nevezetességgel gazdagodott: ekkor jött létre a Ceredi Nemzetközi Művésztelep, az Art Colony Cered.

Csongrády Béla

A művészek, alkotók – köztük jobbról a második Fürjesi Csaba – minden alkalommal szívesen találkoznak a falu lakóival

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A Kun Cecília, Fürjesi Csaba és Sánta László festőművészek által alapított művészeti műhely az elmúlt több mint két évtized során huszonegy – főként európai, de más földrészbeli – országból több száz rangos alkotót, szakembert invitált a községbe, nem is beszélve az itteni munkájuk, műveik iránt érdeklődők sokaságáról. Céljaik között – a helyi atmoszféra, szokásrendszer tematikus megörökítése, a kortárs magyar és külföldi képzőművészet összevetése, egymásra hatásának erősítése mellett – a művésztelep eredményeinek hazai és nemzetközi megismertetése, népszerűsítése is szerepel.

A művészek, alkotók – köztük jobbról a második Fürjesi Csaba – minden alkalommal szívesen találkoznak a falu lakóival
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Ennek jegyében 2018 őszén a művésztelep válogatott anyagából Olaszországban, a római reneszánsz Falconieri Palotában, a Magyar Akadémia galériájában rendeztek kiállítást Revit Art címmel, amely Cered művészi eszközökkel való újjáélesztésére utalt. Most arról érkezett hír, hogy a művésztelep néhány alkotója meghívást kapott Salgótarján finn testvérvárosa, Vantaa művészeti egyesülete részéről az április végi, május eleji szimpóziumra.

A Gjutars Művészház által megvalósuló projektnek az úgynevezett Slow Art képezi a témáját. Ennek keretében – ceredi mintára – a helyi tárgyi és szellemi tradíciók tudatos felhasználására, illetve az értékekre való figyelemfelkeltésre esik a hangsúly. A nógrádi alkotóműhelyt Fürjesi Csaba, az Ausztriában élő művészeti vezető, Krnács Ágota grafikusművész, Palik Eszter iparművész és Péter Szabina esztéta képviseli, de ott lesz a küldöttségben Magda Grzybowska lengyel-, és Vladimir Kovarik cseh szobrászművész, designer is.

A művészház épülete és parkja csendes környezetben, de egy közlekedési gócponthoz közel helyezkedik el. E két világ ellentéte is ösztönző hatású lehet az adott téma megjelenítéséhez. Az alkotáshoz többféle újrahasznosított környezetbarát alapanyagot biztosítanak, és térkép segít az eligazodásban.

A Vantaaban készülő képek helyben, majd – a tervek szerint – Helsinkiben a Galleria U-ban, a Magyar Kulturális Intézetben, jövőre pedig Cereden kerülnek a közönség elé.

Két kiadvány is megjelent a művésztelepről

A lassan két és fél évtizedes művésztelepről 2011-ben és 2016-ban az Ars Longa Művészeti Egyesület kiadásában egy-egy reprezentatív album is napvilágot látott. Ezek számos külföldi – köztük tengeren túli – könyvtárba is eljutottak. Az azonos elvek szerint szerkesztett – gazdag, színes fotóanyaggal illusztrált – kötetek egy-egy év tematikája sorrendjében mutatják be a művésztelep történetét, a kiállításokat, a művészeket, Cered jellegzetességeit és helyet adnak véleményeknek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában