etetés

2019.02.05. 06:52

Tél végén is óvják a madarakat a szécsényi fiatalok

A legzordabb telet is átvészelik a madarak, ha eledelhez jutnak. Több óvoda, iskola programjában szerepel a madárvédelem. A szécsényi gyermekek az óvónők, tanárok vezetésével gondoskodnak a madarak folyamatos téli etetéséről.

Szenográdi Ferenc

Forrás: pixabay

Fontos a folyamatosság, mert a kis madarak a hideg, havas, téli napokon önállóan nem képesek megszerezni az élelmet. Az apró testű madarak, ha nem jutnak elegendő táplálékhoz, már kétnapi éhezés után elpusztulhatnak. Minden elismerést megérdemelnek azok az oktatási intézmények, ahol gondolnak a madárvédelemre és erre tanítják a fiatalokat. A kertes házak tulajdonosai közül is többen bekapcsolódnak az etetésbe és gondoskodnak a hasznos madarakról, a tengelicről, a kék cinegéről, a széncinegéről és a többiekről. Még a bérházakban élők közül is jó páran kiteszik ablakukba a madáretetőt.

Gondoljunk a madarak telepítésére is. Amennyiben a kertben nincs olyan helyünk, ahol a madarak fészkelni tudnának, célszerű madárodút kihelyezni. Ezt tegyük meg még a tél folyamán, februárban, hogy a madaraknak legyen idejük megszokni, elfogadni a kihelyezett költőhelyet. Az odúkat úgy kell elhelyezni, hogy a macskák, rágcsálók ne férjenek hozzájuk, így a madarak zavartalanul fel tudják nevelni fiókáikat. Amennyiben a fa törzsére tesszük, az odú alá dróthálót, vagy más olyan anyagot tegyünk, ami megakadályozza a macskák feljutását a fára.

A hasznos madarak az ember igazi segítői, jó barátai.

A biológiai védekezés legjobb formája a madárvédelem. A cinegefélék és a többiek a nyári hónapokban, a költés idején is a kertünkben maradnak, elfogadják a kihelyezett biztonságos költőhelyet. Tudni kell, hogy egy cinegepár évente kétszer is költ, és a fiókák felneveléséhez 40–50 kilogramm rovarlárvát fogyaszt el. A madárvédelem amellett, hogy hasznos, lelkünket is feltölti a kertünkben megtelepedő kis madarak látványa.

Felvetődik a kérdés: mi kerüljön az etetőbe?

A legjobb téli madáreleség az olajos mag (dióbél, napraforgó-, tök- és kendermag), amiből, ha többfélét összekeverünk faggyúval, madárkalácsot készíthetünk. Egy tiszta konzerv dobozban olvasszunk fel faggyút, amikor felolvadt, szórjuk bele az összetört magvakat, apróra tört dióbelet. Amikor a faggyú megmerevedett, vegyük ki az edényből. Célszerű előbb meleg vízbe tenni, így a madárkalács könnyen kicsúszik a fémdobozból. Kiakaszthatunk a fára szalonnadarabot is, úgy, hogy a macskák, ragadozók ne férjenek hozzá. A legjobb, ha felakasszuk egy faágra. Legyen a fa akár távolabb vagy közelebb a lakáshoz, az énekesmadarak szívesen fogadják a táplálékot. Azonban vigyázzunk, nem szabad őket kenyérrel etetni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában