tehetség

2019.02.26. 19:50

Önképzéssel vált sikeres művésszé a lucfalvai karikaturista

Bacsa Gergely immár húsz éve hódol a karikatúrák rajzolásának, ötletes és lényegre törő képei számos elismert vicclapban napvilágot láttak már. A lucfalvai karikaturista a publikálás mellett különféle témájú alkotásaival több hazai és külföldi megmérettetésen sikerrel mutatkozott be, de a tetováláskészítésben is kibontakoztatja káprázatos fantáziáját és kézügyességét.

Palchuber Kinga

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Húsz éve már annak, hogy a lucfalvai Bacsa Gergely ceruzát ragadott, s komolyabb vizekre evezett a rajzolás területén.

– Egy biztonsági cég szolgálatvezetőjeként dolgoztam 1999-ben, ekkortájt kezdtem el komolyabban is érdeklődni a rajzolás varázslatos világa iránt. Emellett ösztönzőleg hatott rám, amikor az egyik középiskolai osztálytársam képeit viszontláttam az újságok hasábjain. Gondoltam, miért is ne próbálkozhatnék meg én is az alkotással? Ezt követően elkezdtem rajzos poénokkal kísérletezni, s egyszer csak azt vettem észre, hogy beindult a gépezet… – mondta mosolyogva Bacsa Gergely, aki autodidakta módon vált a karikatúrázás mesterévé.

A karikaturista két évtizeddel ezelőtt a Móricka, a Kis Malac, a Morbid és a No Komplett című humorlapokban mutatkozott be először lényegre törő, ötletes és kreatív rajzaival. A publikálás terén Bacsa Gergely számára ezt követően sem volt megállj: képeivel többek között meghódította a Pistike, a Vicc Özön, az Undor Grund, a Tuti Vicc, a Pató Pál, a Tüske, a Füles és a Poénvadászat elnevezésű szórakoztató lapok, valamint rejtvényújságok hasábjait is.

Bacsa Gergely két éven át tervezte a Füles rejtvénymagazin címoldalát
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

– Nagyon szerettem a szójátékokon törni a fejemet, de a rejtvényújságok szituációs képei is mindig igazi kihívás elé állítottak. A Füles rejtvénymagazinnak két éven át terveztem a címoldalát. Ezért a lap főszerkesztője 2008-ban az Aranyceruza díjjal jutalmazta meg a munkásságomat. Ez hatalmas megtiszteltetés volt! – tette hozzá Gergely.

A lucfalvai karikaturista a publikálás mellett több hazai és külföldi megmérettetésen és fesztiválon is sikerrel mutatkozott már be különféle témájú alkotásaival, amelyek mindenekelőtt eljutottak már Franciaországba, Szlovákiába, Törökországba, Szerbiába, Belgiumba, Bulgáriába, Lengyelországba, Oroszországba, Horvátországba, Németországba, Svájcba, Csehországba, Kínába, Iránba, Portugáliába, Indiába, Olaszország, Spanyolországba, Azerbajdzsánba, Argentínába, Görögországba, Izraelbe és Japánba is.

Önképzéssel vált igazi művésszé

Bacsa Gergely 1975-ben született Salgótarjánban, az általános iskolát lakhelyén, Lucfalván végezte el. A Stromfeld Aurél Gépipari Szakközépiskolában 1993-ban érettségizett, majd a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola szlovák-történelem szakos hallgatója volt. Az autodidakta karikaturista három gyermek édesapja, s mint mondta: a család és az alkotás jelent számára mindent. A rajzolás mellett éttermek faldekorációi is dicsérik kezeinek munkáját, sőt a karancsaljai Kaszás testvérek kézműves sörének címkéjét is Gergely tervezte. Jelenleg a portrékarikatúrák készítése tölti ki a napjait, de már képregények rajzolásában is kipróbálta magát. A karikaturista kedvenc munkái azok a képek, amelyek felett nem kell hónapokig ülni.

– Elégedetten gondolok vissza a pécsi PannonPower karikatúrapályázatára benyújtott művemre, amelyen 60 ország 252 pályázójának 662 karikatúrájából az én rajzom nyerte el a fődíjat. A legbüszkébb azonban egy szerbiai második helyezésre vagyok, amikor is egy szerencsejátékról szóló témájú alkotásommal a lengyel példaképem, Pawel Kuczynski mögött végeztem – mesélte Gergely, aki hazai versenyei közül egy százhalombattai és egy pécsi sikert emelt ki.

A karikaturista számára az alkotás egyet jelent a kikapcsolódással, ilyenkor ugyanis megszűnik körülötte a világ. Kezdetben ceruzával és festékkel alkotott, ma pedig már a számítógép is segítségére van abban, hogy minél színesebb és kidolgozottabb képek szülessenek a kezei között.

Bacsa Gergely nagy álma, hogy a Portugáliában megrendezett legnagyobb szakmai versenyről, a World Press Cartoonról is egyszer szép eredménnyel térhessen haza. Gergely portrékarikatúráira, szóviccekkel fűszerezett képeire és humoros figuráira a közösségi oldalon is rendre rácsodálkoznak, egyre többen – olykor külföldről is – készítetteknek vele ajándékként efféle alkotásokat. Gergely a rajzolás mellett két éve a tetováláskészítésben is kibontakoztatja káprázatos fantáziáját és kézügyességét, s mint mondta: akárcsak a rajzolásban, e téren is szeretne minél tovább fejlődni a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában