könyvbemutató

2019.02.06. 14:28

Nógrádról is szól az új régészeti könyv

A minap tartották Horváth Tünde Ózd csodálatos földje (A Baden-kultúra Ózd–Piliny variánsa Északkelet-Magyarországon) című könyvének bemutatóját.

Csongrády Béla

Tóth Csaba, Guba Szilvia, Horváth Tünde és Bertók Krisztina a könyv bemutatóján

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

A szerző az elmúlt év vége óta a Dornyay Béla Múzeum munkatársa.

Az új kötetet a budapesti székhelyű Martin Opitz Kiadó jelentette meg, ennek megfelelően tulajdonosi, illetve szerkesztői minőségében a rendezvényen szintén megjelent Bertók Krisztina és Tóth Csaba. A vendégekkel Guba Szilvia, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum régésze, főmuzeológusa vezette a beszélgetést.

Tóth Csaba, Guba Szilvia, Horváth Tünde és Bertók Krisztina a könyv bemutatóján
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

A szerző részéről a kérdésekre adott válaszok alapján kiderült, hogy a Krisztus előtti 3600 és 2800 között a Fekete-erdő és a Fekete-tenger közötti hatalmas területen elterjedt rézkori kultúrkomplexum, az úgynevezett badeni kultúra népének legkésőbbi csoportjai a magyar ősrégészet kutatásai szerint éppen az északkelet-magyarországi régióban éltek legtovább.

Az itt található magaslati településekről a korábbi vizsgálatok alapján azt feltételezték, hogy visszahúzódva, erődítve, de megérték a korai bronzkori idegen népességek érkezését, míg a hatalmas területű badeni kultúra megszűnt vagy más népek foglalták el az egykori szállásterületet.

Horváth Tünde könyve az észak-magyarországi régió két meghatározó badeni magaslati településének az 1950–1960-as években ásott leletanyagát értékeli újra, élve a jelenkor fejlettebb vizsgálati módszereivel, alkalmazva a modern interdiszciplináris vizsgálati eszközöket is.

Az Ózd-Center és a Salgótarján-Pécskő lelőhelyek eddig badeni kultúrába sorolt leletanyaga a tudományos revízió során új megvilágításba került, mind a kulturális hovatartozását, mind pedig a régészeti jelentőségét tekintve. Csongrády Béla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában