egyszerű és olcsó

2019.02.25. 11:23

Nógrádban is egyre népszerűbb a távmeghallgatás

Peres ügynek bármely résztvevője legyen is az ember, biztos, hogy kényelmetlenséggel jár együtt a törvényszéki megjelenés. Ezek elkerülését, illetve a költségek csökkentését szolgálja a távmeghallgatás, amelynek rendszere Balassagyarmaton és Salgótarjánban is kiépült.

Sziládi Krisztina

A büntetés-végrehajtási intézetekben is kiépültek a távmeghallgatás feltételei

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Vannak helyek, ahová senki nem szeret járni, de néha mégis mennünk kell. Ide tartoznak a bíróságok is. Peres ügynek bármely résztvevője legyen is az ember, biztos, hogy kellemetlenségekkel jár együtt a törvényszéki megjelenés, következésképpen szeretnénk minél kényelmesebben megoldani az ilyen helyzeteket. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) ezt a jogos társadalmi elvárást vette figyelembe akkor, amikor az eljárások átláthatóságának növelése érdekében az elektronikus bírósági ügyintézés minél szélesebb körű elterjesztését tűzte ki céljául. Az elmúlt években több, a hatékonyság növelésére irányuló kezdeményezés történt, többek között az országos szintű távmeghallgatás és a tárgyalótermi kép- és hangrögzítés bevezetése.

A büntetés-végrehajtási intézetekben is kiépültek a távmeghallgatás feltételei
Fotó: Torjay Attila / NMH

Dr. Kovács István, a Balassagyarmati Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője elmondta: a büntetőeljárási törvény elvileg és általánosságban megköveteli, hogy a tárgyalás valamennyi résztvevője egy helyszínen legyen jelen. Ez azonban gyakran nehézségekbe ütközik.

– Vegyünk egy példát: van egy idős tanú, aki az ország másik felén, például Szombathelyen lakik, és kötelező megjelennie egy balassagyarmati tárgyaláson. Nyilván nem kell ecsetelni, mennyi kellemetlenséget kell elszenvednie azért, hogy eleget tehessen állampolgári kötelezettségének. Ezen segít a távmeghallgatás, mégpedig úgy, hogy mi lefolytatjuk a tárgyalást a balassagyarmati törvényszéken, ám a szombathelyi illetőségű tanúnak nem kell ideutaznia. Törvényszékünk kiküldi neki az idézést a szombathelyi törvényszékre, és az úgynevezett távmeghallgatás keretében hallgatjuk ki. Ő megjelenik a lakóhelyén, vagy ahhoz legközelebb lévő bíróság tárgyalótermében, ahol éppúgy ki van építve az ehhez szükséges technika, mint itt, az itteni tanács felteszi neki a kérdéseket és ő ott válaszol – mondta dr. Kovács István.

Hozzátette: nyugat-európai országokban régebb óta működik ez a költségkímélő, hatékony és felettébb ügyfélbarát megoldás, s jól bevált a rendszer. Nálunk az Országos Bírósági Hivatal 2018-ban indította el a projektet, ami a bíróságok munkáját a 21. század követelményeinek megfelelő technikai eszközökkel segíti. Tavaly szeptemberig 72 ilyen távmeghallgatási végpontot építettek ki. A bírósági tárgyalótermek távmeghallgatásra alkalmas összeköttetése nemcsak más bíróságokkal vagy belföldi társintézményekkel lehetséges, hanem nemzetközi szervekkel is. A megyében három ilyen végpont működik jelenleg: egy a balassagyarmati törvényszéken, egy a balassagyarmati járásbíróságon és egy a salgótarjáni járásbíróságon.

Dr. Kovács István hangsúlyozta, hogy a fejlesztések ezzel még nem zárultak le. A közeljövőben országosan további 112 végpont kialakítása történik meg: az eszközbeszerzéseket már elindították, és a tárgyalótermek műszaki előkészítése is folyamatban van.

– Ezek a beruházások az állampolgárokat segítik, hiszen a bíróság előtti megjelenéssel járó költségeik jelentősen csökkennek, nem beszélve az utazással járó időről, ami így megszűnik – hangsúlyozta.

Az OBH ezzel a projekttel is erősíteni kívánta a bíróságok szolgáltató jellegét.

A börtönök is a rendszer részei

Nemcsak a bíróságokon, de a büntetés-végrehajtási intézetekben is kiépítettek távmeghallgatásra alkalmas termeket. Ez azokban az esetekben hasznos, amikor az elítélteket tanúként hallgatják ki. A bíróságok a rendszeren keresztül kapcsolatba lépnek a börtönnel. A Balassagyarmati Fegyház és Börtönben is kiépítettek egy ilyen termet, és néhány napja megtörtént az első távmeghallgatás. Mivel a fogvatartottakat nem kell a tárgyalás helyszínére szállítani, ez költségkímélő megoldást jelent a büntetés-végrehajtási intézet számára: nincs szállítási költség, nem kell a szállításhoz szükséges személyzetet biztosítani. Védett tanúk esetében lehetőséget ad a technika a hang és a kép torzítására is. Amennyiben a távmeghallgatás technikai feltételei adottak, a bíróság csak nagyon indokolt esetben zárkózhat el ettől a lehetőségtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában